Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 decembrie 2017, 14:15 Resurse acvatice views 7507
Cum centralele hidroelectrice ucid Nistrul (Foto, Video)
19 decembrie 2017, 14:15 Resurse acvatice views 7507

Cum centralele hidroelectrice ucid Nistrul (Foto, Video)

Pentru ce riscă să aibă de suferit milioane de cetățeni ai Moldovei și Ucrainei.

Hidroenergeticienii din Ucraina visează să construiască pe Nistru șase centrale hidroelectrice noi. Este un business bun — în procesul lucrărilor de construcție pot fi "valorificate" peste 20 de miliarde de grivne. În schimb, sînt expuși riscului milioane de cetățeni ai Moldovei și Ucrainei, care beau apă din acest rîu șerpuitor, se odihnesc pe malul lui, trăiesc și seamănă cîmpurile. Cîmpurile se pot pomeni inundate. O luptă acerbă se dă acum între energeticieni și activiști. Se pare însă că Guvernul Ucrainei și cel al Moldovei sînt dispuse să neglijeze interesele oamenilor.

Locuri inundate

Sprijinită într-un băț strîmb, mătușa Maria din satul Monastiroc privește afluentul secătuit al Nistrului — rîul Seret, care curge pe lîngă grădina ei. Odinioară era un rîu tumultos și adînc. Însă acum jumătate de secol, zece kilometri mai sus, pe rîu a fost construită CHE de la Kasperovțî — cea mai puternică din regiunea Ternopol. Cu apariția ei, cursul a scăzut și rîul mîndru a început să se transforme într-o mlaștină care poate fi trecută prin vad.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , resurse acvatice

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1401 locuitori

Lopatnic este un sat şi comună din raionul Edineţ. Lopatnic este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Lopatnic este aşezat în partea de nord-vest a Republicii Moldova pe malul rîului Prut, la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1401 oameni. Satul Lopatnic din ținutul Hotin este menţionat pentru prima dată într-un document din 29 iunie 1570, cu denumirea de Lopatinți.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.