Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
30 septembrie 2015, 12:16 Parcuri views 8994
„Grădina Botanică” a AŞM marchează 65 de ani de la fondare
30 septembrie 2015, 12:16 Parcuri views 8994

„Grădina Botanică” a AŞM marchează 65 de ani de la fondare

În fiecare minut, în lume dispare o specie sau o varietate de plante. Alarmaţi de această stare a lucrurilor, savanţii din toată lumea caută soluţii pentru protecţia plantelor. „Grădina Botanică" (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a marcat 65 de ani de la întemeiere printr-o Conferinţă internaţională, consacrată conservării biodiversităţii plantelor, relatează Mesager.

„Plantele asigură o stabilitate a mediului înconjurător, inclusiv a societăţii umane. Dispariţia speciilor de plante duce la degradarea mediului ambiant, inclusiv a ecosistemelor naturale, scade vertiginos şi eficienţa activităţii economice", afirmă Alexandru Teleuță, director, „Grădina Botanică".

Grădina Botanică a AȘM îşi are începutul în 1950 şi este legată de numele academicianului Alexandru Ciubotaru.

„Această idee cutezătoare a pus începutul dezvoltării botanicii în Republica Moldova, iar Grădina Botanică a devenit un patrimoniu naţional", spune academicianul Alexandru Ciubotaru, fondator al Grădinii Botanice.

În lume sunt circa 300 de Grădini Botanice, adevărate sanctuare naturale, menirea cărora este să conserveze și să păstreze lumea vegetală pentru generaţiile viitoare.

„Conservarea biodiversităţii este foarte actuală, reuneşte cercetările savanţilor din toată lumea. Grădina Naţională Botanică din Kiev a sărbătorit recent 80 de ani de la fondare, colaborăm cu colegii noştri din Republica Moldova prin completarea colecţiilor de plante, ocrotirea de la dispariţie a plantelor rare", a menționat Nicolae Gaponenco, vicedirector Grădina Botanică, Kiev.

Pe 30 septembrie, dezbaterile ştiinţifice vor continua, iar comunicările savanţilor din opt ţări despre problemele şi soluţiile privind salvgardarea lumii vegetale vor fi reunite într-un volum.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

plante , Gradina Botanica , parc , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
187 locuitori

Ciuluc este un sat din cadrul comunei Egorovca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ciuluc a fost menționat documentar în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.