Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 februarie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 110935
„O Sută de Movile” – un monument unic al naturii pe teritoriul Moldovei (Foto)
01 februarie 2024, 17:00 Natura şi turismul views 110935

„O Sută de Movile” – un monument unic al naturii pe teritoriul Moldovei (Foto)

Monumentul naturii „O Sută de Movile” se întinde pe un teritoriu de aproximativ 1.600 de ha în partea de sud-est a satului Branişte şi Avrămeni, din raionul Rîșcani. Reprezintă un teren deluros, care se aşterne de-a lungul văii Prutului, ocupînd 6 terase ale rîului.

Acesta este singurul loc din Europa, unde sînt concentrate într-un număr atît de mare recife submarine ale mărilor antice care acopereau pe atunci acest teritoriu – Marea Tortoniană şi Sarmatică. Astfel, acest relief s-a format zece sau douăzeci de milioane de ani în urmă. Ce-i drept există şi un alt punct de vedere ştiinţific, conform căruia acest relief complex s-ar fi format în rezultatul spălării rocilor sedimentare moi, dar şi ca rezultat a alunecărilor de teren.

Există, de asemenea, legenda conform căreia aceste dealuri apar ca movile, construite aici de cuceritorii acestor locuri în timpuri străvechi, înmormîntînd după o luptă sîngeroasă ostaşii săi: în movile mici - soldaţii obişnuiţi, în cele mari - comandanţii militari. Dimitrie Cantemir a numit această localitate «Centum Monticuli».

Valea celor „O Sută de Movile” face parte din rezervaţia ştiinţifică „Pădurea domnească” și se aşterne pe o distanţă de 8 km în lungime, avînd o lăţime de la 1,7 pînă la 2,3 km şi fiind situată paralel cu cursul rîului Prut, care curge la o distanţă de aproximativ 1,5 km de ea. În total, pe această cîmpie sînt mai mult de 3,5 mii de dealuri cu înălţimea de la 3-5 pînă la 60 de m. Cel mai înalt deal este situat la răscrucea a 3 drumuri, are o înălţime de 60 m şi se numeşte „Movila Ţiganului”. Anume de pe această movilă este cel mai bine să priveşti acest monument unic al naturii, alegînd pentru contemplarea lui după-amiaza sau seara, cînd soarele nu bate-n ochi şi nu ne împiedică sa facem fotografii sau să filmăm.

Valea celor „O Sută de Movile” - album foto

Cuvinte cheie:

natura , turism , monument , Moldova

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1932 locuitori

Iurceni este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Iurceni și Mîrzoaia. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Nisporeni și la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1932 de oameni. Satul Iurceni a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.