Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
23 aprilie 2022, 13:30 Paştele views 3448
ÎPS Vladimir a adresat un mesaj credincioșilor, în ajun de Paște
Foto: publika.md
23 aprilie 2022, 13:30 Paştele views 3448

ÎPS Vladimir a adresat un mesaj credincioșilor, în ajun de Paște

Mitropolitul Moldovei, Înalt Prea Sfințitul Vladimir, a adresat credincioșilor ortodocși tradiționalul mesaj de Paște. În ajunul Învierii lui Hristos, mitropolitul îi îndeamnă pe creștini să meargă la biserică, indiferent unde s-ar afla, să ierte și să vestească tuturor bucuria acestei sărăbători, informează Noi.md.

Mai jos puteți vedea Pastorala Înaltpreasfințitului Mitropolit Vladimir la Învierea Domnului:

Preasfințiți arhipăstori,
Preacucernici preoți şi diaconi,
Cuvioși monahi şi monahii, drept-măritori creștini,

Hristos a Înviat!

În această noapte sfîntă şi plină de lumină dumnezeiască Biserica ne îndeamnă pe toţi, binevestindu-ne prin cîntare liturgică: “Veniţi, toţi credincioşii, să ne închinăm Sfintei Învierii lui Hristos. Că iată a venit, prin Cruce, bucurie la toată lumea.” (Din Slujba Învierii).

În timpurile grele, marcate de încercări şi flageluri, fiecare om în parte și umanitatea în general așteaptă o veste bună. Pentru credincioși cea mai așteptată este Vestea Învierii Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, care nu-și pierde și nici nu-și diminuează sensul, trecînd prin istoria tragică a veacurilor, ci dimpotrivă se actualizează și se afirmă tot mai mult, ca fiind aducătoare de un suflu nou de nădejde și curaj pentru creștinii de oricînd, precum a fost ucenicilor și apostolilor celor dintîi. Vestea pascală se remarcă ca răspunsul lui Dumnezeu la speranța omenească.

Hristos Cel Înviat este Viață, iar acest adevăr îl mărturiseşte Însuşi Mîntuitorul, încredinţîndu-o pe Marta, sora lui Lazăr cel înviat: “Eu sînt învierea şi viaţa” (Ioan 11, 25). El este mereu prezent și Viața Lui este hrană dătătoare de puteri duhovnicești celor care cred în El și mărturisesc Învierea Lui. Aceștia „lepădîndu-se de sine”, urmează Lui și-și duc Crucea, nelăsîndu-se sugrumați de povara tragediilor istoriei umane, ci inspirîndu-se din istoria Lui și întărindu-se cu nădejdea Învierii întru El.

Sărbătorirea Paștelui este momentul prielnic de a-L întîlni pe Hristos, Biruitorul morții. Bucuria pascală plenară este anume întîlnirea fiecăruia cu Hristos Cel Înviat. Așa ne mărturisesc și ne învață Evangheliile, că a fost pentru toți ucenicii Domnului, precum și pentru femeile mironosițe și de asemenea pentru cei doi călători, care pe drumul spre Emaus, L-au descoperit pe Iisus Cel Înviat, ca pe un prieten de călătorie, învațînd pe condrumeți Evanghelia Sa, încălzindu-le inimile și deschizîndu-le ochii spre vederea prezenței Sale în „Pîinea frîntă” liturgic.

Liturghia este prin excelență locul și modul de întîlnire cu Hristos Cel Înviat.

De aceea, dragii mei, Vă îndemn părintește, ca noi toți, slujitorii şi credincioșii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe din Moldova, „mădulare ale Trupului Lui” – Biserica cea Una, Sfîntă, Sobornicească și Apostolică, independent de faptul că sîntem acasă în Țară sau plecați peste hotare, să ne adunăm permanent în comunitățile noastre la Sfînta Liturghie și să ne împărtășim cu Trupul și Sîngele Lui, devenind așadar noi înșine locul în care El se face prezent.

Drept-măritor popor al lui Dumnezeu,

În Duminica Sfintei Învieri nimeni nu trebuie să fie trist şi singur. De aceea, să mergem dis-de-dimineaţă şi să vestim tuturor bucuria şi frumuseţea Praznicului, oferindu-le cu generozitate din “ospăţul credinţei”.

“Să iertăm toate pentru Înviere şi să zicem “fraţilor” şi celor ce ne urăsc pe noi”, astfel, îndeplinind porunca cea mare a iubirii.

Învierea Domnului şi Dumnezeului nostru să reverse asupra întregii umanităţi lumină şi bucurie, pace şi împăcare, atît de necesare, rîvnite şi aşteptate de oropsitul popor ortodox.

În această “aleasă şi sfîntă zi”, să fim purtători şi vestitori ai Învierii, toţi deopotrivă zicînd: “Învierea Ta, Hristoase Mîntuitorule, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pămînt ne învredniceşte cu inimă curată să Te slăvim!”.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Mitropolit , mesaj , credincioşi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
775 locuitori

Slobozia-Vărăncău este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Slobozia-Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.