Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
18 ianuarie 2024, 17:00 Sărbători şi obiceiuri views 40227
Creștinii sărbătoresc ajunul Bobotezei
18 ianuarie 2024, 17:00 Sărbători şi obiceiuri views 40227

Creștinii sărbătoresc ajunul Bobotezei

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, ajunul Bobotezei sau botezul lui Isus Hristos în apele Iordanului.

În biserici, preoţii oficiază servicii divine. În ajunul Bobotezei este post negru, iarpreoţii merg la casele credincioşilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfinţită, binecuvîntarea Sfintei Treimi.

Tot în ajun, dar şi de Bobotează, se sfinţesc apele, iar credincioşii merg la biserică pentru a lua agheasmă.

Se spune că apa sfinţită, care nu se strică niciodată, tămăduieşte rănile şi este păstrată în casă pentru a avea linişte şi pace.

Atunci cînd se ia agheasmă, nu trebuie să fim certaţi cu nimeni şi trebuie să ne abţinem de la fapte şi gînduri rele. În caz contrar, apa sfinţită îşi pierde din sacralitate.

De asemenea, preoţii spun că dacă în această zi ninge sau e ger, roada va fi bogată.

Tradiţia mai spune, că în ajunul Bobotezei, cei care stau primii pe scaunul pe care s-a aşezat preotul şi beau din paharul acestuia, se vor căsători în curînd.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

Iisus , biserica , ortodoxie , sarbatoare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.