Mergi spre compartimentul: Cinematografia
06 ianuarie 2021, 15:20 Cinematografia views 21099
«Colinda» cu destin trist și interpretare originală (Video)
06 ianuarie 2021, 15:20 Cinematografia views 21099

«Colinda» cu destin trist și interpretare originală (Video)

Printre imaginile de istorie a cinematografiei moldoveneşti regăsim și filmul regizorului Iacob Burghiu „Colinda".

Filmul „Colinda", lansat în 1969 a avut un destin trist, pentru că regizorul acestuia a ales o interpretare foarte originală. Din punct de vedere al conținutului, filmul e o baladă, dar ca realizare, din punct de vedere cinematografic, e făcut în estetica documentarului.

Această simbioză a trezit interesul cineaștilor, însă nu şi organelor ideologice, care nu l-au acceptat. De ce? Pentru că în acei ani se făceau filme despre război cu totul în altă cheie: filme cu bombardamente și ostași victorioși.

Iacob Burghiu a făcut un film aparte, dacă luăm istoria filmului documentar și de ficțiune, care tratează «fenomenul belic». O mamă care își așteaptă 4 feciori. Îi așteaptă, știind că nu o să vină niciodată. Îi așteaptă în felul ei, așa cum așteaptă o mamă în părțile noastre. În jurul acestei colinzi se adună oamenii satului așteptîndu-i și ei. E o atmosferă realizată foarte interesant: o stare grea cu poezie, nostalgie, durere și tristețe. La starea aceasta a lucrat mult și operatorul filmului Ivan Pozdneakov.

Filmul n-a fost acceptat și de aceea prea puțină lume a văzut acest film, mai ales tinerele generații, care n-au idee că există acest film.

După lansarea filmului „Colinda", această estetică a documentarului s-a afirmat în cinematografia spațiului ex-sovietic și mai ales în Europa. Au apărut mai multe filme, dar vrem să subliniem faptul că „Colinda" este unul din primele filme făcute în estetica documentarului, care a sporit verosimilul, a făcut să se apropie de starea reală și cu asta filmul e interesant.

Filmul „Colinda" a fost realizat la studioul „Telefilm-Chișinău" în anul 1969, fiind lucrarea de diplomă a cineastului Iacob Burghiu din timpul studiilor la Facultatea de Regie a Institutului de Cinematografie (VGIK) de la Moscova – studioul lui Igor Talankin.

Filmările au avut loc în zona Cernăuților cu participarea a unui singur actor profesionist și populației băștinașe.

După lansare, filmul nu a avut acces pe ecran timp de 20 ani.

Cuvinte cheie:

Iacob Burghiu , colinde , Cinematografie , film

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
357 locuitori

Zahorna este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti, cu o suprafaţă de circa 1.80 kilometri pătraţi și perimetrul de 7.82 km. Satul Zahorna este situat la o distanță de 26 km de orașul Șoldănești și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 357 de oameni. Satul Zahorna este menționat în documente la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.