Mergi spre compartimentul: Cultura
18 noiembrie 2022, 12:00 Cultura views 863
Tinerii din Republica Moldova vor beneficia de Voucher cultural
18 noiembrie 2022, 12:00 Cultura views 863

Tinerii din Republica Moldova vor beneficia de Voucher cultural

Tinerii din Republica Moldova vor beneficia de Voucher cultural în sumă de 1000 de lei la atingerea majoratului, pentru a avea acces la serviciile culturale din țară. Programul național ”Voucher cultural” a fost prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, de către Ministerul Culturii, în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, informează Moldpres.

Prezent la eveniment, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a afirmat că programul este pus în aplicare începînd de astăzi. Acesta va fi disponibil în contul tinerilor care au împlinit 18 ani pe platforma www.mpay.gov.md.

Potrivit oficialului, voucherul cultural este un instrument al Guvernului pentru a încuraja consumul cultural printre tineri și a cultiva interesul față de artele frumoase și lectură. Totodată, Programul stimulează competiția sănătoasă între prestatorii de produs cultural, în realizarea activităților artistice atractive publicului din această categorie de vîrstă. Pentru a putea utiliza voucherul, tînărul urmează să obțină semnătura digitală la unul dintre operatorii de telefonie mobilă, iar apoi, accesînd site-urile prestatorilor de servicii culturale, să selecteze produsul dorit. ”În fiecare an, în R. Moldova ating majoratul peste 45 mii de tineri. Aceasta ar însemna că anual pentru voucherul cultural, va alocată o sumă de 45 milioane lei”, a precizat ministrul Sergiu Prodan.

În context, viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a menționat că programul este o inovație care facilitează accesul la produsul cultural prin tehnologie. ”Prin acest proiect, oferim acces rapid, sigur și comod pentru fiecare beneficiar să utilizeze banii alocați în scop de culturalizare și în același timp să ne asigurăm că acest suport din partea statului să ajungă exact la destinatar, în mod transparent și operativ prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay,” a precizat Iurie Țurcanu.

De asemenea, vicepremierul a precizat că semnătura electronică este instrumentul cel mai sigur și mai securizat de autentificare în mediul digital, îndemnînd tinerii să obțină semnătura electronică pentru a beneficia de Voucher, dar și de toată gama de servicii electronice guvernamentale.

Programul Național „Voucher Cultural” plasează Republica Moldova în rîndul țărilor cu bune practici în acest domeniu, cum ar fi Italia, Franța, Spania, Germania. Beneficiarii pot folosi voucherul pînă la atingerea vîrstei de 19 ani pentru orice produs cultural autohton: începînd de la bilete de teatru și concerte, pînă la cărți sau cursuri de instruire.

Programul este implementat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția de Guvernare Electronică, și beneficiază de asistența tehnică a USAID și Guvernului Suediei prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Voucher cultural , cultura , tineret

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1493
Populația:
216 locuitori

Dumeni este un sat din cadrul comunei Duruitoarea Nouă, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Rîșcani și la 206 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 216 oameni. Satul Dumeni a fost menționat documentar în anul 1493.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.