Mergi spre compartimentul: Cultura
09 august 2022, 10:30 Cultura views 1657
Prodan: Cultura nu trebuie să lipsească, pentru că salvează
Foto: facebook.com/SergiuProdanMC
09 august 2022, 10:30 Cultura views 1657

Prodan: Cultura nu trebuie să lipsească, pentru că salvează

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a vorbit ieri în cadrul Ședinței de totalizare - „Un an de guvernare solidară cu oamenii” despre ce a reușit Ministerul Culturii să realizeze în tot acest timp.

”În cadrul ședinței de astăzi a Guvernului, am vorbit despre ce am reușit să facem timp de un an, un an de „renaștere” în sens figurat, dar parțial adevărat, pentru că am început activitatea cu doar 6 oameni, puși în fața faptului împlinit, care să față față provocărilor, să radiografiem sistemul, să angajăm altă lume, să facem echipă și să ajungem la ce am ajuns a spune astăzi.

Bineînțeles, în vremuri grele cultura suferă cel mai mult, dar ea cu siguranță nu trebuie să lipsească, pentru că ne salvează.

Printre inițiativele legislative cu care ne mîndrim astăzi, sînt VouchereleCulturale.

Finanțarea producției noilor spectacole teatrale și concertistice, în bază de concurs (15 mln de lei în 2022),” a scris Prodan.

Totodată acesta a menționat că atragerea investițiilor în producția de film, prin adaptarea cadrului legislativ, elaborarea noului Regulament de activitate al Centrul Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, pe de o parte, și să încurajăm atragerea investițiilor în cinematografie prin LegeaCashRebate, de cealaltă parte, (cu un buget inițial de 2 mln de lei).

”Am reușit să aducem în ordine Regulamentul de editare a cărții naționale și să legalizăm prezența în LegeaCulturii modificată a „CaselorDeCultură”.

Ceea ce urmează să întreprindem în timpul imediat următor, este să revedem mecanismul de salarizare a oamenilor de cultură, a artiștilor, și să continuăm proiectele bune.

Urmează să facem ordine în RegistrulMonumentelor ocrotite de stat, la care se lucrează, pentru a fi public, digitizat, cu adrese actualizate, pentru că și aici, s-au pus virgule, de către oameni nepăsători și cu rele intenții și avem ce avem la moment.

Apropo am revăzut deciziile Consiliului Național al Monumentelor Istorice din anul 2021, „perioada gri” și am adresat raportul organelor competente.

Astăzi CNMI activează absolute transparent, dar deciziile fostelor componențe își au ecoul și ne afectează iremediabil imaginea”, mai scrie ministrul.

Potrivit lui Prodan, o veste bună e că s-a reușit să fie adusă Academia de Muzica Teatru si Arte Plastice (AMTAP), „acasă”, în febra culturii, prin revenirea AMTAP, dar și al Institutului Patrimoniului Cultural în subordinea Ministerului Culturii. Astfel, îmbinînd arta cu studiile și cercetarea, cred că vom reuși mult mai multe.

”În direcția Turismului - este în curs de elaborare Strategia dezvoltării sectorului pînă în anul 2030, care urmează să facă o sinergie între artă, patrimoniu și servicii turistice, pentru că avem cu ce și pentru cine. Astfel, vom institui un Oficiu Național al Turismului și Industriilor Creative, care va aduce acasă experiența și bunele practici internaționale în domeniu.

Referitor la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici" - Moldova -vom lansa în luna septembrie un concurs internațional al proiectelor de reconstrucție a Filarmonicii. Formăm și un Consiliu Mandatar în acest sens, pentru a provoca cei mai buni arhitecți în domeniul proiectării clădirilor cu cerințe acustice și, totodată, să pornim o campanie națională, asemeni celei din perioada construcției Ateneul Român („Un leu pentru Ateneu”), astfel încît fiecare cetățean, dar și vocile sonore ale scenei din țară și de peste hotare să se simtă onorate să fi contribuit la această misiune națională”, a concluzionat ministrul.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Sergiu Prodan , cultura , raport

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1602 locuitori

Musteaţa este un sat şi comună din raionul Făleşti. Musteaţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1602 oameni. Satul Musteaţa a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.