Mergi spre compartimentul: Cultura
08 mai 2022, 14:30 Cultura views 2863
Victor Organ, despre „Rama Albastră” și dorința de a schimba lumea acasă
Foto: facebook.com/rama.albastra
08 mai 2022, 14:30 Cultura views 2863

Victor Organ, despre „Rama Albastră” și dorința de a schimba lumea acasă

Cea mai mare frică a oamenilor ar trebui să fie cea de uitare, de a nu se mai găsi la cineva în amintiri. O spune și invitatul ediției de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i aca acasă”, Victor Organ, tînărul care reînvie amintirile prin intermediul proiectului său unic „Rama Albastră”.

Ce înseamnă de fapt digitalizarea fotografiilor, de unde adună fotografiile de odinioară și cum le salvează de la pierzanie, ne spune chiar Victor, în interviul video de mai jos:

Vedeți mai jos varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni și bine v-am regăsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Invitatul meu de astăzi este Victor Organ, un tînăr care și-a propus să dea o nouă viață fotografiilor de odinioară, ca să ne putem bucura de ele mult timp de-acum în colo. Victor, te salut!

- Salut!

- Vreau să începem discuția prin a-mi povesti despre digitalizarea fotografiilor, muncă migăloasă aș zice eu, pe care o practici acum. Cînd ți-a venit această idee?

Ideea aparținea de fapt Agenției Naționale a Arhivelor, fiindcă ei aveau foarte puțin material din perioada interbelică. La început se colecta din albume de familie din diferite colecții și la un moment dat a încetat. Deja cînd eu am plecat din Arhivă, am decis să continui pe cont propriu. Dar cît lucram eu, chiar fiind și la Arhivă, mi-au atras atenția fotografiile care sînt făcute în primii ani de după război. Oamneii și familille nu erau atît de sovietizate. Uniunea Sovietică nu intrase pe deplin în viața de zi cu a zi a oamenilor.

- Oamenii mai au fotografii vechi? Cum ajung ele pe mîna ta, în prezent? Este vorba despre baza de date „Rama Albastră”.

-Sînt fotografii și din perioada țaristă, fotografii care au peste 100 de ani. Nu știu cum oamenii au reușit să le păstreze. Desigur sînt multe în stare avansată de degradare și eu trebuie să folosesc diferite unelte ca să le îmbunătățesc.

- Le poți salva cumva?

Fizic, nu. Cel puțin digital încerc să corectez anumite chestii, să șterg colbul, zgîrîieturi, pete.

- Cîte fotografii ai adunat pînă acum?

Eu nu le duc contul, desigur că sînt multe. Eu mă axez ca să am din toate raioanele. Nu e neapărat să am un număr anumit de fotografii, dar vreau să am din fiecare localitate, ca mai apoi poate va apărea un site și fiecare să caute după raion sau localitatea sa. Mă concentrez nu pe numărul de fotografii, dar pe numărul de localități din care eu vreau să adun fotografii.

- De unde ți-a venit ideea de „Ramă Albastră”? Știu că este o legătură aici.

Da, este o legătură. În călătoriile mele cu bicicleta prin sate, coelctînd fotografii, am observat, în mare parte, că eu le scot din rame cam de aceeași culoare și că e un fel de tradiție la noi să ținem fotografiile în rame albastre, chiar dacă mai sînt și rame de alte culori.

Continuarea interviului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
2359 locuitori

Crasnoarmeiscoe este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Tălăiești și Crasnoarmeiscoe. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Hîncești și la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2359 de locuitori. Satul Crasnoarmeiscoe a fost menționat documentar în anul 1490 cu denumirea Tălăiești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.