Mergi spre compartimentul: Cultura
15 ianuarie 2019, 17:40 Artele plastice views 15661
Care este cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană
15 ianuarie 2019, 17:40 Artele plastice views 15661

Care este cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană" (Foto)

Pe data de 15 ianuarie, întreaga comunitate culturală a ţării noastre sărbătorește ziua de naștere a clasicului literaturii naționale.

Sculptorii și pictorii moldoveni au înveșnicit, în repetate rînduri, în creaţia lor chipul lui Mihai Eminescu. Printre acestea se numără asemenea lucrări de valoare ca bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, realizat de Lazăr Dubinovschi; monumentul din scuarul Teatrului Național, realizat de autorul Tudor Cataraga; tabloul „Întîlnirea dintre Mihai Eminescu şi Ion Creangă", realizat de Mihai Grecu. Dar cel mai semnificativ tablou din „galeria eminesciană" este „Arborele lui Eminescu", pictat de Aurel David. Această pictură cu chipul marelui poet a fost reprodusă în milioane de exemplare: pe afișe, calendare, broderii, medalii, insigne, devenind una dintre cele mai renumite și mai apreciate lucrări ale artei vizuale din lume. De remarcat că Aurel David a realizat pictura „Arborele lui Eminescu", cînd avea doar 30 de ani.

Aurel David - absolvent al Institutul de Arte Plastice „V. Surikov". El s-a făcut remarcat aît în domeniul picturii, desenului, cît şi în cel al sculpturii. În cadrul expozițiilor colective lucrările lui Aurel David au fost expuse la: Chișinău, Moscova, Sankt Petersburg, Tallinn, Vilnius și Minsk. Artistul a murit, în mod tragic, pe data de 18 iulie 1984.

Sursa: facebook.com

Cuvinte cheie:

Mihai Eminescu , arta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1801
Populația:
471 locuitori

Curătura este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti. Satul Curătura este situat la o distanță de 15 km de orașul Șoldănești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 471 de oameni. Prima atestare a satului Curătura datează din anul 1801.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.