Mergi spre compartimentul: Istoria
15 decembrie 2021, 11:00 Istoria views 4068
Pilotul care a murit eroic în Moldova ar putea primi titlul de Erou al Rusiei
15 decembrie 2021, 11:00 Istoria views 4068

Pilotul care a murit eroic în Moldova ar putea primi titlul de Erou al Rusiei

Curajosul pilot Alexandr Mocealov, care a făcut o faptă eroică pe pămîntul moldovenesc în timpul Marelui Război Patriotic și a murit eroic la 14 iulie 1941 în apropierea satului Oclanda din raionul Soroca, ar putea primi postum titlul de Erou al Rusiei, deoarece mulți locuitori ai Rusiei și Moldovei își doresc acest lucru.

Despre aceasta pentru portalul moldovenii.md, a declarat Alexandr Kozîrev, elev în clasa a 9-a a școlii nr.3 din orașul Kirishi, regiunea Leningrad, menționînd că el, la fel ca mulți alți cetățeni ruși, este impresionat de fapta eroică lui Alexandr Mocealov și exprimă recunoștință locuitorilor satului moldovenesc Oclanda pentru memoria pentru pilotul rus în al Doilea Război Mondial, Alexandr Mocealov, pe care îl transmit din generație în generație.

"Indiferent de opiniile politice pe care le-ar putea avea țările noastre, sîntem uniți de faptul că străbunicii și bunicii noștri în timpul celui de-al doilea război mondial umăr la umăr au salvat lumea de fascism și trebuie să ne amintim de acest lucru pentru ca ciuma cafenie să nu se întoarcă înapoi, pentru că astăzi în Europa ea își ridică din nou capul", a subliniat el.

Menționăm faptul că locotenentul și pilotul Alexandr Borisovici Mocealov, născut în regiunea Kirov din Rusia, partenerul de zbor al pilotului as Alexandr Pokrîșkin, a luptat în cadrul regimentului 55 aviație al diviziei 20 aviație mixtă. Din prima zi de război, el a avut 31 de zboruri de luptă, pentru trei avioane doborîte în timpul acestor zboruri, a fost înaintat de comandamentul Regimentului aviație la Ordinul Steagul Roșu de Luptă.

La 14 iulie 1941, în timpul unei misiuni de luptă, avionul lui Alexandr Mocealov a fost avariat de tunurile antiaeriene românești. Mocealov a fost nevoit să aterizeze pe un cîmp din apropierea satului Oclanda din raionul Soroca din Moldova. A mers în sat pentru a cere ajutor tehnic, dar în sat erau deja soldați români. La marginea satului îl aștepta o ambuscadă de soldați români. Alexandr Mocealov s-a angajat într-o luptă inegală cu forțele inamice care îl depășeau și a provocat mari daune inamicului. Ultimul cartuș l-a păstrat pentru el...

Toate acestea s-au întîmplat sub privirile sătenilor. Ei au fost șocați de bărbăția și curajul pilotului sovietic. După luptă, cu riscul de a fi împușcată de soldații români, o localnică a luat trupul lui Alexandr Mocealov și l-a îngropat în grădina sa.

După cel de-al Doilea Război Mondial, locuitorii au reușit să-l reînhumeze în centrul satului, iar acest lucru s-a întîmplat în 1983. La mormîntul lui Mocealov elevii erau primiți în rîndurile de pionieri, comsomoliști. Amintirea lui a fost transmisă și este transmisă din generație în generație. În 2005, la adunarea satului, s-a decis strîngerea de fonduri pentru ridicarea unui monument în cinstea lui. După ce banii au fost adunați, pe mormîntul curajosului pilot al celui de-al doilea război mondial a fost ridicat un monument. Iar astăzi, locuitorii din Rusia și Moldova depun eforturi pentru decorarea postum al pilotului curajos din cel de-al doilea război mondial, Alexandr Mocealov, fiindu-i acordat titlul de Erou al Rusiei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

război , distinctie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
943 locuitori

Brînzenii Noi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Brînzenii Vechi și Brînzenii Noi. Localitatea este situată la distanța de 36 km de orașul Telenești şi la 87 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 943 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.