17 martie 2024, 15:00 Natura şi turismul views 421561
Parcul de cultură şi odihnă „Biruinţa”din Tiraspol
17 martie 2024, 15:00 Natura şi turismul views 421561

Parcul de cultură şi odihnă „Biruinţa”din Tiraspol

Ideea fondării parcului aparţine celebrului arhitect A. Şciusev, care a vizitat Tiraspolul după cel de-al Doilea Război Mondial. Parcul a fost înființat în anul 1947 pe teritoriul fostei livezi de fructe şi pomuşoare, situată la marginea de est a periferiei orașului. Suprafaţa parcului e de 15 hectare. Parcul a fost numit în cinstea biruinţei poporului sovietic în Marele Război pentru Apărarea Patriei. La intersecția aleilor, în mijlocul parcului, a fost instalat în anul 1960 un monument în cinstea lui Gh. Cotovschi, realizat de sculptorul L. Dubinovschi. Din anul 1968 în parc funcţionează caruselul. În anul 1987 a fost dat în exploatare havuzul. Iar în anul 2000, a fost finisată clădirea Estradei de vară.

La începutul înfiinţării sale parcul era localizat la periferia estică a orașului, însă din cauza creșterii rapide a orașului, se află în prezent la granița părţii centrale a orașului și unul dintre raioanele sale – „Balki”.

Parcul este locul preferat de odihnă al orăşenilor și oaspeților Tiraspolului. Odată cu darea în exploatare a Estradei de vară în parc au loc diverse evenimente culturale, aici vin în turnee diverşi artiști. Lîngă una dintre intrările în parc a fost construită o cafenea confortabilă cu terase. În parc funcţionează o imensă Roată a Dracului, din vîrful căreia se deschide panorama impresionantă a orașului. În parc se află şi două terenuri de joacă cu numeroase caruseluri.

Am vizitat acest parc în anul 2012, la sfîrşitul verii, în perioada unei secete severe, însă cu toate acestea parcul arăta bine îngrijit, de parcă ar fi fost în straie de sărbătoare, havuzul din centrul parcului funcționa. Pe aleile parcului erau mulţi vizitatori şi trebuie să vă spunem, că nu doar din Tiraspol, ci şi de prin alte localităţi. Am întîlnit aici nişte pictoriţe tinere, care-şi pictau aici schițele. Aleile şi straturile de flori erau bine îngrijite, peste tot domnea curăţenia. Doar una dintre aleile periferice a parcului era mai puţin îngrijită, în general, însă e un loc excelent pentru odihnă, iar din conversațiile cu cetățenii ne-am convins, că tiraspolenii au de ce să fie mîndri de parcul lor.

Parcurile şi scuarurile Tiraspolului - album foto

Cuvinte cheie:

parc , natura , moldovenii , turism

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1602
Populația:
11104 locuitori

Rîşcani este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Rîşcani. Amplasat  în partea de nord-vest a republicii, pe rîuleţul Copăceanca, oraşul este situat la o distanţă de 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 11104 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1602, cînd o parte a Rîşcanilor de azi, Nagoreni, este întărită lui Vlaicu Vătah şi rudelor sale.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.