30 mai 2023, 16:30 Realitatea moldovenească views 3353
Un băiat de 16 ani va reprezenta R. Moldova la Olimpiada Europeană de Fizică
30 mai 2023, 16:30 Realitatea moldovenească views 3353

Un băiat de 16 ani va reprezenta R. Moldova la Olimpiada Europeană de Fizică

La vîrsta de doar 16 ani va participa la Olimpiada Europeană de Fizică, de rînd cu elevii claselor a XII-a. Este vorba despre Darius Graur, unul dintre cei mai buni elevi din Bălți, care are în palmares zeci de medalii. Deși este abia în clasa a IX-a, ar putea concura cu orice absolvent de liceu.

Darius învață la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și are în palmares zeci de medalii și diplome pentru cunoștințele deosebite de care a dat dovadă la disciplinile fizică, matematică, chimie și biologie, notează nordnews.

„În drumul spre succes trebuie să fii gata să te supui unui alt regim, unui alt stil de viață, un stil în care zilele de odihnă devin principalele zile de studiu, unde studiul devine o pasiune, nicidecum o obligațiune”, spune tînărul.

Darius Graur are o notă generală de 9,98, dar nu asta este cea mai mare mîndria a lui, ci rezultatele obținute la olimpiadele republicane și internaționale. Tînărul a reușit să aducă acasă medalii de bronz la Olimpiada internațională de științe din Columbia, dar și la Olimpiada Balcanică de matematică.

„ Anul trecut, fiind clasa a VIII-a, am participat la olimpiada republicană de fizică pentru clasa a IX-a, pentru că aceasta-i clasa minimă la care se organizează Olimpiada și am ocupat locul întîi. La fel și anul acesta, evident. De asemenea, anul acesta am participat la proba de baraj, care este o probă unică pentru toate clasele, unde m-am calificat în lotul național, fiind clasa a IX-a, alături de alți patru elevi de clasa a XII-a”, declară Darius.

Pe lîngă științele exacte, pentru care are o pasiune aparte, Darius își petrece timpul studiind șahul, limba engleză și practicînd volei.

„Voi aplica la universități din Statele Unite, cum ar fi Massachusetts Institute of Technology în IT sau Harvard, evident, la un domeniu ce presupune cunoașterea fizicii, la inginerie sau fizică teoretică, dar încă nu sînt decis. Dacă nu voi reuși la aceste universități, voi aplica, probabil, în Olanda”, adaugă olimpicul.

Cel mai mare sprijin al băiatului sînt părinții, care spun că nu cunosc un elev mai sîrguincios decît fiul lor.

„Darius are o tangență cu științele exacte de mic copil și încearcă să afle ceva nou, mai mult decît ceea ce i se oferă. Noi de multe ori încercăm chiar să-l oprim un pic, dar el de fiecare dată vrea să meargă mai departe, așa că îl încurajăm, îi oferim toate posibilitățile, îi oferim tot ceea ce ne stă în puteri, în calitate de părinți”, afirmă Angela Graur.

Și profesorii lui Darius susțin că acesta este mîndria liceului și un băiat de o cumsecădenie rară.

„Este un elev deosebit, chiar de la început mi-a părut deosebit și unic prin faptul că foarte repede asimila cunoștințele care erau expuse la ore de către profesori și este un elev ambițios, energic, puternic, iar scopul care și-l pune în față, încearcă să-l realizeze prin orice metodă”, declară Didina Damian.

„Eu nu știu dacă aș putea defini măsura în care ne mîndrim cu rezultatele frumoase, excepționale, aș zice, ale elevului clasei IX-a, Graur Darius, dar sînt sigură că rezultatele lui se datorează, în primul rînd, efortului acestui copil, acestui tînăr care a făcut din învățătură o plăcere”, afirmă Nina Grapa.

Dacă unii tineri se bucură de sfîrșitul anului școlar și își fac planuri de vacanță, Darius se pregătește pentru Olimpiada Europeană de Fizică. Aceasta va avea loc în Germania, pe data de 15 iunie, la care va participa de rînd cu alți patru elevi, mai mari decît el, membri ai lotului național al Moldovei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

olimpiada , fizica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
273 locuitori

Petropavlovca este un sat din cadrul comunei Grigorăuca, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Sîngerei și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 273 de oameni. Satul Petropavlovca a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.