30 mai 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 2759
Nicolae Pascaru:
30 mai 2023, 16:00 Realitatea moldovenească views 2759

Nicolae Pascaru: "Nu trebuie să permitem să fim transformați într-o națiune românească"

Moldovenii sînt unul dintre cele mai vechi popoare ale Europei, Moldova este o țară multinațională și trebuie să o păstrăm, să urmăm înțelepciunea veche de secole, să trăim în pace, prietenie, armonie cu toată lumea, să comercializăm și să implementăm proiecte comune cu toate țările din Est și Vest, să asigurăm bunăstarea cetățenilor noștri și a generațiilor viitoare.

Această opinie a fost exprimată de fostul deputat al Parlamentului Republicii Moldova, analistul politic, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru într-un interviu acordat postului public GRT (Gagauziya Radio Televizionu), relatează Noi.md.

Referindu-se la ideea națională a Republicii Moldova, el a menționat următoarele: "Cred că noi avem o idee națională. Sîntem un popor străvechi, unul dintre cele mai vechi popoare ale Europei. Și această înțelepciune străveche nu s-a pierdut. Multe popoare au trecut prin aceste meleaguri: au fost și turci, și austrieci, și polonezi și ruși, ne-au eliberat de turci și așa mai departe. Dar totuși, în genele acestui popor există un joc, de a păstra acest popor și, oricît de mult ar încerca cineva să ne transforme în români, nu va reuși. Cred că noi vom reuși în secolul XXI să păstrăm Republica Moldova, să păstrăm țara multinațională. Nu avem nevoie de oameni din Africa sau Asia. În Moldova, ne putem singuri înțelege între noi: moldoveanul cu rusul, ucraineanul, găgăuzul, romul etc. Putem și trebuie să trăim pe cale amiabilă cu toată lumea, să trăim cu înțelepciune, să implementăm proiecte împreună și să facem comerț cu Europa, să creăm noi proiecte și să facem comerț cu Rusia, Ucraina, Belarus, alte țări CSI, cu toată lumea. Să dezvolăm afaceri și să cîștigăm bani pentru generațiile noastre, pentru bogăția viitoare a țării și a cetățenilor săi".

Nicolae Pascaru a atras atenția și asupra faptului că limba moldovenească este una dintre limbile străvechi menționate în cronicile antice.

"În ele se vorbește despre limba moldovenească, despre moldoveni și nu trebuie să permitem să fim transformați într-o națiune românească. Acest lucru face deja lobby pentru interesele României. De aceea, moldovenii noștri ar trebui să facă tot posibilul pentru ca noi toți să ne unim și să ne protejăm interesele, de altfel ne vor lua limba, apoi ne vor lua pămîntul și toate celelalte", a spus analistul politic, fostul deputat al Parlamentului Moldovei.

Totodată, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Pascaru , Națiune

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1978
Populația:
1200 locuitori

Maiac este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Grigoriopol și la 72 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 1200 de oameni. Localitatea Maiac a fost înregistrată oficial în anul 1978.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.