28 mai 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 3331
Vocea poporului: Ce părere aveți despre schimbarea denumirii Zilei Victoriei în Ziua Comemorării?
28 mai 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 3331

Vocea poporului: Ce părere aveți despre schimbarea denumirii Zilei Victoriei în Ziua Comemorării?

Ziua Victoriei ar putea deveni Ziua Comemorării și ar putea fi sărbătorită în Moldova pe 8 în loc de 9 mai. Noul proiect de lege a fost propus de Partidul de guvernămînt Acțiune și Solidaritate (PAS). Politicienii explică această decizie prin necesitatea de a trece la "o interpretare și o percepție fără ideologie însoțitoare a unor evenimente istorice legate de cel de-al Doilea Război Mondial în societatea moldovenească".

Și ce părere au concetățenii noștri despre acest lucru? Noi.md a realizat un sondaj printre trecători.

Unii au susținut inițiativa, dorind să sărbătorească Ziua Victoriei la fel ca în alte țări, alții au considerat-o o insultă la adresa sărbătorii stabilite în mod tradițional:

"Eu cred că nu e bine. Ziua Victoriei este Ziua Victoriei, iar comemorarea include Ziua Victoriei. De ce să inventezi altceva?"

"Este în regulă, este bine. Ar trebui să sărbătorim așa cum sărbătorește lumea civilizată."

"Cred că aceasta este o crimă internațională. Nu numai soldatul rus a participat la eliberarea tuturor națiunilor europene, ci și soldatul sovietic în general, care a dat milioane de vieți pentru eliberare. Prin distrugerea acestei sărbători, ei distrug statul și oamenii care prețuiesc această mare sărbătoare. Dacă nu ar fi existat această victorie, nu ar fi existat ei înșiși! Să-i întrebe pe cei din generația mai în vîrstă care au participat la acest război, le va fi clar!"

"Ziua Victoriei este mai bine".

"Oamenii sînt obișnuiți cu vechea denumire".

"Este o lipsă de respect față de acei oameni care au vărsat sînge în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei".

"Este memoria strămoșilor noștri. Nu contează cine și de ce parte este. Oamenii au luptat, au apărat țara! Ei ne-au dat viață! Și acest lucru trebuie să fie desființat?! Trebuie să onorăm memoria strămoșilor noștri! Doar așa vom putea educa următoarea generație.

Reamintim că astăzi, 26 mai, comuniștii și socialiștii au organizat un protest în fața clădirii Parlamentului împotriva inițiativei de redenumire a Zilei Victoriei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1590
Populația:
392 locuitori

Receşti este un sat din cadrul comunei Dobruşa, raionul Șoldăneşti. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.25 km. Satul Recești este situat la o distanță de 30 km de orașul Șoldănești și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 392 de oameni. Prima atestare a satului Recești datează din anul 1590.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.