27 mai 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 3062
Cu cît s-au ieftinit căpșunile în Moldova
27 mai 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 3062

Cu cît s-au ieftinit căpșunile în Moldova

În Moldova căpșunile s-au ieftinit cu 30-40% săptămîna trecută.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile angro al căpșunilor erau de 60-65 de lei/kg, iar cele cu amănuntul - 70-90 de lei/kg. La mijlocul săptămînii, prețurile au scăzut pînă la 40-50 de lei/kg și, respectiv, 45-65 de lei/kg.

Comercianții de pe piață spun că nivelul prețurilor se află sub presiunea unei oferte în creștere, atît din partea întreprinderilor de seră mai mult sau mai puțin mari, cît și din partea gospodăriilor și a fermelor mici. Aceștia vînd deja atît căpșuni cultivate în sere, cît și căpșuni în cîmp deschis. În prezent, acestea nu sînt multe și provin doar din una sau două zone din centrul și sudul țării. Calitatea este foarte diferită și, în consecință, gama de prețuri se extinde, relatează EastFruit.

Căpșunile mari sortate, oferite în rețelele angro (lot minim - 4-5 kg) cu livrare la adresă, nu au coborît sub 85-90 lei/kg.

În același timp, căpșunile de import (grecești și turcești) de calitate medie și inferioară sunt disponibile pe scară largă în lanțurile de magazine, dar la prețuri relativ stabile, care sunt de obicei cu 10-15% mai mici decît prețurile practicate în magazinele de tip butic și în piețele cu amănuntul. Se pare că acest fapt exercită presiuni și asupra nivelului prețurilor căpșunilor locale.

În plus, în Moldova vremea este aproape de vară, cel puțin în timpul zilei. În același timp, ocazional cad ploi slabe. Adică, deocamdată, vremea este foarte favorabilă pentru plantațiile de pomușoare. Se pare că în zilele următoare va începe să se extindă oferta de căpșuni de cîmp, ceea ce va accelera procesul de scădere a prețului căpșunilor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

căpșuna , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
4474 locuitori

Pîrliţa este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hristoforovca și Pîrliţa. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4474 de oameni. Satul Pîrlița a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.