20 martie 2023, 09:40 Realitatea moldovenească views 1586
Elevii moldoveni vor avea, în curînd, cărți noi
20 martie 2023, 09:40 Realitatea moldovenească views 1586

Elevii moldoveni vor avea, în curînd, cărți noi

De la începutul noului an școlar, din septembrie, elevii din Republica Moldova vor avea manuale noi.

În texte va fi reflectată mai riguros egalitatea de drepturi, se va pune mai mult accent pe educaţia financiară şi vor fi prezentate corect anumite evenimente istorice, scrie Noi.md cu referire la tvrmoldova.md.

Din septembrie 2023, elevii moldoveni vor avea 43 de manuale noi, iar în septembrie 2024 – alte 67. Cărţile vor ajunge în clasele primare, gimnaziale şi liceale şi vor corespunde curriculei modificate încă din 2018. În noile texte, limbajul va fi adaptat categoriei de vîrstă a elevului și vor fi incluse capitole noi care să corespundă realităţii actuale.

GALINA RUSU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Spre exemplu în manualele de educaţie tehnologică - atunci cînd vorbim despre robotică. Deci acestea sînt module în cadrul disciplinelor clasice. Spre exemplu, îmi amintesc acum... aspecte ce ţin de Holocaust. Chiar este un angajament al ţării în abordarea acestor module. Dacă vorbim despre disciplina matematică, atunci e implicare mai multă a gestiunii aspectelor financiare şi ele chiar sînt ca şi conţinuturi separate.”

La unele discipline, cadrele didactice sînt nevoite să predea din cărţi editate acum 20 de ani.

Primele manuale noi sînt deja pe masa consiliului naţional pentru aprobare și vor fi evaluate, în premieră, de o echipa multidisciplinară.

GALINA RUSU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Sînt implicaţi şi profesori, cadre responsabile de didactică, adică – responsabile de modul cum se predă disciplina. Este implicat şi un psiholog, un reprezentant al Consiliului privind non-discriminarea. Se oferă 13 din 100 de puncte la criteriul care se referă la respectarea principiilor de echitate, diversitate, non-discriminare, indiferent de rasă, naţionalitate.”

Peste 200 de specialişti participă la evaluarea noilor manuale, iar peste 60 la sută dintre ei au titlu de doctor. Miercuri, la şedinţa de Guvern, s-a aprobat o hotărîre prin care a fost majorat tariful pentru plata evaluatorilor. Curricula şcolară se actualizează o dată la patru, cinci ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

elevi , manual

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1009 locuitori

Ţipleteşti este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la 47 km de orașul Sîngerei și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1009 oameni. Satul Țipletești a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.