19 martie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1874
Armenii hotărăsc cum ar trebui să-și numească moldovenii limba?
19 martie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1874

Armenii hotărăsc cum ar trebui să-și numească moldovenii limba?

Subiectul este extrem de sensibil, totuși, în lumina ultimelor evenimente, noi.md a decis să-l pună în discuție.

Deputatul independent Gaik Vartanian, care a părăsit anterior fracțiunea "Blocul Comuniștilor și Socialiștilor", a susținut în Parlament proiectul de lege privind modificarea în legi și Constituție (!!!) a denumirii "limba moldovenească" în "limba română".

Desigur, în calitate de deputat și cetățean al Republicii Moldova, Gaik Vartanian are dreptul de a vota orice decizie a Parlamentului și a încercat să-și explice poziția pe pagina sa de socializare spunînd că problema limbii vorbite de cetățenii moldoveni a fost întotdeauna politizată în societate și, prin urmare, este necesar să punem capăt acestui subiect, care de mulți ani împarte oamenii în diferite tabere. "Astăzi am votat ”pentru”, pentru a nu permite alte manipulări pe această temă", a scris Gaik Vartanian.

Cu toate acestea, dacă vom studia puțin biografia acestui deputat, locul său de naștere și naționalitatea, apar involuntar întrebările: "De unde știe Gaik Vartanian, care s-a născut în Armenia și nu are nimic de-a face cu grupul etnic sub denumirea de "moldoveni", cum își numeau limba strămoșii noștri, ce ne-au povestit despre limbă părinții, bunicii și străbunicii noștri? Este etic din partea acestui politolog, prin educație și mod de gîndire, să atingă public un subiect atît de sensibil pentru moldoveni și români și chiar să-și demonstreze poziția politică? De ce face acest lucru? Răspunsul este evident: se pare că după ce a părăsit rîndurile PSRM, acest "deputat independent" tinde spre funcția de ideolog principal al unuia dintre partidele politice nou apărute, al cărui lider, și el fost socialist, s-a declarat proeuropean. Se pare că în mintea acestui "moldovean" de origine armeană, ideolog de profesie, unul dintre semnele distinctive ale unui politician pro-european ar trebui să fie recunoașterea limbii oficiale a moldovenilor drept română. Nu există cunoștințe de istorie și lingvistică aici, după cum nu există nici o atitudine elementară delicată față de sentimentele naționale ale poporului în mediul cărora el trăiește, dar există un calcul politic pur, bazat pe această "înțelegere de către acest politician moldovean a conjuncturii politice actuale". Probabil că deputatul nostru a fost dat de gol de tinerețe și de dorința de a ieși în evidență, însă fiecare dintre noi se maturizează și vrem să dăm un sfat acestei persoane cu siguranță deștept și deputat pe nume Gaik Vartanian: "De acum înainte, cînd Parlamentul va vota pe teme care afectează "confruntarea" dintre moldoveni cu privire la cine sîntem și cum se numește limba noastră, pur și simplu ieșiți din sală și fumați o țigară".

În același timp, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

limba , Gaik Vartanian

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1796
Populația:
3523 locuitori

Chircăieşti este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Chircăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Chircăieşti este situat la o distanţă de 15 km de oraşul Căuşeni şi la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3523 de oameni. Satul Chircăieşti a fost întemeiat în anul 1796.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.