13 martie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 2030
Poliția vine cu detalii despre protestul de duminică organizat în capitală
13 martie 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 2030

Poliția vine cu detalii despre protestul de duminică organizat în capitală

Duminică, 12 martie, mai mulți membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”, s-au adunat la un miting anti-guvernamental. La circa o oră de la începerea protestului, în apropiere de intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfînt cu bulevardul Gavriil Bănulescu-Bodoni, au avut loc altercații între oamenii legii și protestatari.

Polițiștii au fost la datorie și de această dată, asigurînd ordinea publică și securitatea cetăţenilor la întrunirea de ieri unde au participat peste 2100 de persoane. Atît organizatorii, cît și participanții la manifestație au admis mai multe ilegalități, manifestate prin încălcarea activităților cotidiene și de business ale cetățenilor, blocarea traficului rutier pe trasee, ultragiere, agresiune și violență manifestată față de forțele de ordine.

„Cele patru alerte false cu bombă, efectuate de aceeași persoană, au fost calificate ca acțiuni de destabilizare, în scopul implicării forțelor polițienești suplimentare și tensionării situației. Organizatorii întrunirii și de această dată au manifestat lipsă de comunicare și conlucrare cu forțele de ordine și au admis nesubordonare la cerințele legale ale Poliției, inclusiv a prevederilor Legii cu privire la întruniri, fiind încălcată solicitarea primăriei de încetare a acțiunilor de protest, din cauza nerespectării prevederilor Declarației prealabile de către organizatori”, se arată într-un comunicat emis de poliție.

Poliția a inițiat mai multe proceduri pe faptul blocării traficului rutier pe 5 drumuri naționale, unde oamenii legii au intervenit la deblocarea traseelor pentru autospecialele cu regim prioritar de circulație; dar și pentru ignorarea cerințelor legale ale forțelor de ordine, manifestate prin comportament violent și agresiv față de polițiști, ultragiere și deteriorarea mijloacelor speciale din dotarea Poliției.

„Deși am avertizat anterior despre obligativitatea respectării legislației și neadmiterea obiectelor interzise în timpul protestului, unii participanți în timpul întrunirii au fost depistați cu arme (cuțite, pumnale, etc.), obiecte explozive și substanțe sau obiecte ce pot pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor. Acțiunile organizatorilor și participanților la întrunire manifestate prin agresiune și nerespecarea legii, forțarea cordonului de polițiști și ultragierea oamenilor legii au condus la incidente soldate cu pagube materiale”, mai scrie în comunicat.

Fiecare încălcare a legislației a fost documentată și va fi sancționată conform Codului Contravențional sau Penal. Precizăm că, pe parcursul întrunirii au fost înregistrate 6 informații cu privire la infracțiuni și incidente, fiind documentate 77 de persoane, dintre ei 24 fiind minori.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

politia , protest

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1714 locuitori

Vărăncău este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Slobozia-Cremene, Vărăncău și Slobozia-Vărăncău. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Soroca și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1714 oameni. Satul Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1607.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.