15 martie 2024, 16:30 Sănătate views 18902
De ce femeile au nevoie de mai mult somn decît bărbaţii
15 martie 2024, 16:30 Sănătate views 18902

De ce femeile au nevoie de mai mult somn decît bărbaţii

Dacă femeia din viaţa dumneavoastră s-a trezit ţîfnoasă în această dimineaţă, nu vă supăraţi. Un nou studiu arată că acest lucru este firesc.

Cercetătorii de la Universitatea Duke din Carolina de Nord au descoperit că femeile au nevoie de mai mult somn decît bărbaţii, relatează BBC. Din nefericire, ele nu reuşesc să doarmă suficient, astfel că sînt agresive, ostile şi iritate din cauză că nu reuşesc să se odihnească.

Cercetătorii afirmă că cel mai bun lucru pe care poate să îl facă soţul sau partenerul unei femei este să o convingă să doarmă cîteva ore în plus.

Oamenii de ştiinţă afirmă că femeile suferă mai mult, atît din punct de vedere fizic, cît şi mental, dacă nu dorm suficient.

Pe lîngă faptul că sînt mai predispuse la afecţiuni cardiace, depresie şi la alte probleme psihologice, femeile care nu dorm suficient prezintă în sînge un nivel mai ridicat al factorilor ce favorizează formarea cheagurilor ce pot duce la un atac vascular cerebral.

De asemenea, femeiel care nu dorm suficient prezintă un nivel mai ridicat al markerilor de inflamaţie, ce indică apariţia unor probleme de sănătate.

Deoarece markerii de inflamaţie prezintă o legătură cu durerea, expertul în somn Michael Breus afirmă că femeile sînt, la propriu, îndurerate atunci cînd se trezesc dimineaţa. Acest lucru poate explica starea de iritare.

În schimb, starea de sănătate a unui bărbat nu pare să prezinte o legătură cu durata de somn de care acesta s-a bucurat. Bărbaţii studiaţi de cercetători nu prezentau un risc mai mare de a dezvolta afecţiunile care afectează femeile atunci cînd nu dorm suficient.

„Am descoperit că femeile erau mai depresive, mai furioase şi mai ostile dimineaţa devreme”, a declarat doctorul Breus. Specialistul recomandă persoanelor care nu reuşesc să doarmă suficient noaptea să apeleze la un „pui de somn strategic”.

Specialistul a recomandat ca un „pui de somn” să dureze fie 25 de minute, fie 90 de minute. Breus afirmă că o durată diferită ar putea face persoana să se simtă mai prost atunci cînd se trezeşte.

Acesta nu este primul studiu care arată că femeile au nevoie de mai mult somn decît bărbaţii. Unii specialişti afirmă că acest lucru se datorează faptului că creierul feminin apelează mai des la „multitasking” - îndeplinirea mai multor sarcini în acelaşi timp.

Un bărbat care are o slujbă complexă, ce necesită luarea multor decizii, ar putea avea la rîndul său nevoie de mai mult somn decît un bărbat obişnuit – dar probabil nu la fel de mult ca o femeie”.

Cuvinte cheie:

femei , somn , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1422
Populația:
1583 locuitori

Criva este un sat şi comună din raionul Briceni. Criva este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Criva este cel mai de vest punct a Republicii Moldova, situat în lunca rîului Prut, la hotarul a trei ţări Moldova – Ucraina – România, amplasat la o distanţă de 35 km de oraşul Briceni. Treitoriul satului este traversat de şoseaua şi calea ferată de importanţă naţională şi internaţională. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1583 de oameni. Satul Criva este atestat documentar la 1422.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.