17 martie 2024, 13:30 Meşteşuguri populare views 24153
Prividiuc Ivan – inspirația argilei
17 martie 2024, 13:30 Meşteşuguri populare views 24153

Prividiuc Ivan – inspirația argilei

Toată viața creează. Inițial, a pictat, a scris, a făcut grafică, iar în 1995 a îndrăgit ceramica.

Astăzi, Ivan Prividiuc este singurul meșter popular din ţară care face obiecte din ceramică cu lapte. Astfel, laptele, în funcție de conținutul de grăsime pe care îl are, schimbă culoarea ceramicii în cafeniu-închis sau negru. Fiecare obiect creat de meșter este autentic, iar simbolurile aplicate au o semnificație care își are originea încă pe timpul dacilor. Astfel, o linie văluroasă continuă reprezintă „mama natură", iar valurile și punctul – „nori și ploaie" etc. Lucrările lui, recunoscute datorită fineții modelării şi a ornamentului, sunt apreciate și solicitate în diverse colțuri ale lumii: Ucraina, Federația Rusă, Republica Belarus, Statele Unite ale Americii.

Pentru a afla mai mult despre arta olăritului în lapte, vă îndemnăm să vizionați video-ul online: „Olarul Ivan Prividiuc MasterClass la „Bună Dimineața" și „Creează obiecte din ceramică cu lapte".

Date de contact:

Or. Chișinău

Telefon mobil: +373 691 661 31

Meșter popular, Olar

Email: prividiuc@mail.ru

Cuvinte cheie:

meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
656 locuitori

Roşietici este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Roşieticii Vechi, Roşietici și Cenuşa. Satul Roșietici este situat la o distanță de 15 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 656 de oameni. Satul Roșietici a fost atestat documentar în anul 1614.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.