22 martie 2024, 15:30 Sănătate views 8965
De ce unele medicamente trebuie să fie administrate pe nemîncate
22 martie 2024, 15:30 Sănătate views 8965

De ce unele medicamente trebuie să fie administrate pe nemîncate

Modalitatea în care medicamentele sînt administrate influențează modul în care acestea își fac efectul. De aceea, ele sînt însoțite, de regulă, de instrucțiuni specifice de utilizare.

Deseori medicul ne anunță odată cu prescrierea unei pastile, fie că trebuie să o luăm pe stomacul gol, înainte de masă, fie că ea se ia neapărat după ce am mîncat. Iar de cele mai multe ori, cel puțin cînd ne cumpărăm pastile fără prescripție, tindem să uităm care sînt regulile de bază, sau nici nu le cunoaștem.

Se pare că lucrurile nu sînt atît de simple și că trebuie să acordăm o atenție deosebită modului de administrare a medicamentelor. Prezența mîncării poate încurca planurile unui medicament, dar poate ajuta la sporirea efectului altuia, conform Science Alert.

Pentru că medicamentele sînt înghițite și ajung în același tract digestiv ca mîncarea pe care ai ingerat-o de dimineață, are sens să ne putem întrebarea dacă pastilele și alimentele pot interacționa într-un mod nefast. Cînd ne luăm masa se petrec mai multe lucruri în stomac- sîngele se concentrează în acea zonă, bila este eliminată de ficat, iar celulele din căptușeala stomacului pompează acid gastric pentru a separa alimentele în compuși pe care corpul îi poate folosi în diverse moduri.

Datorită schimbărilor fiziologice care se petrec în organismul nostru, este important să ținem cont în permanență de lucrurile pe care ni le administrăm odată cu medicamentele. Spre exemplu, ibuprofen-ul, fiind un antiinflamator, trebuie să fie luat după ce am mîncat. Și asta pentru că antiinflamatoarele previn producția de prostaglandine (compuși care promovează inflamația și care pot irita stomacul). În acest context, mîncarea poate deveni un pansament care să protejeze acest efect.

Acesta nu este unicul motiv pentru care unele medicamente trebuie să fie luate după masă. Unele antivirale se absorb cel mai bine în sînge atunci cînd au de a face cu un mediu acid. Astfel, administrarea lor împreună cu alimente sau cu băuturi acidulate, reprezintă abordarea recomandată.

Unele pastile trebuie să fie luate pe stomacul gol. Și asta deoarece compușii chimici pe care îi conțin se degradează cu ușurință într-un mediu acid. Alternativ, medicamentele pot fi afectate de prezența calciului, a fierului sau a altui nutrient. Dacă nu cunoști cu exactitate componența chimică a mîncării și modul în care aceasta poate reacționa cu pastilele, cel mai bine ar fi să respecți indicațiile medicului și ale farmacistului.

Sursa: playtech.ro

Cuvinte cheie:

medicamente , sanatate , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
2868 locuitori

Feşteliţa este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Feşteliţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Ștefan Vodă și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Feşteliţa a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.