19 martie 2024, 14:30 Sănătate views 11449
Lista alimentelor considerate nesănătoase, dar care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată
19 martie 2024, 14:30 Sănătate views 11449

Lista alimentelor considerate nesănătoase, dar care nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată

Cafeua, ouăle, laptele şi uleiul de cocos sunt alimente adesea condamnate pe nedrept, afirmă nutriţionişti. Există o serie de beneficii pe care alimentele enumerate le au asupra organismului.

Există o serie de alimente şi preparate pe care avem tendinţa să le evităm deoarece am auzit o serie de poveşti care nu sunt bazate pe niciun fel de dovezi ştiinţifice. Astfel, despre cafea, ouă, ulei de cocos şi lapte de orice fel se spune că ne fac rău, scrie Daily Mail.

"Ni s-a spus în repetate rânduri că grăsimea nu este bună pentru organismul nostru, ni s-a mai spus că ouăle nu sunt sănătoase, dar în schimb am urmat un regim bazat pe o serie de alimente procesate", spune nutriţionista Sarah Flower.

Specialista a realizat o listă cu alimente considerate nesănătoase, dar care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră.

Cafeaua este benefică pentru îmbunătăţirea funcţiei cognitive, stimulează organismul să ardă grăsimile şi previne apariţia oricărei forme de demenţă, inclusiv a Alzheimerului. Flower spune că pentru a beneficia de efectele pozitive ale acestei băuturi, ea tebuie consumată în cantităţi moderate. Dacă bem prea multă cafea, atunci riscăm să avem probleme cu digestia, duce la creşterea nivelului de stres şi anxietate şi îţi poate provoca o respiraţie urât mirositoare.

Cartofii sunt condamnaţi pentru că ar fi responsabili de creşterea glicemiei din sânge, dar un singur cartof mediu oferă organismului 50% din doza zilnică necesară de vitamin C, 30% din doza zilnică recomandată de vitamin B6 şi 25% din necesarul zilnic de potasiu. În plus, această legume mai conţine calciu, magneziu, fosfor şi zinc.

Ouăle sunt adesea asociate cu un nivel al colesterolului ridicat. Nutriţionista spune că omleta, asociată cu cereale integrale, reprezintă un mic dejun ideal, recomandat în special persoanelor care vor să slăbească.

Untul de arahide este condamnat pentru că ar avea un conţinut ridicat de grăsimi. "Ignoră acest aspect, deoarece nu toate grăsimile te îngraşă", spune Sarah Flower. Untul de arahide este bogat în proteine, magneziu, potasiu, vitamina E, antioxidanţi şi fibre esenţiale organismului.

Popcornul poate să fie aliatul tău în lupta cu kilogramele în plus. Important este să optezi pentru popcornul făcut în casă, nu cel pe care îl pui în cuptorul cu microunde. Acesta din urmă este o versiune procesată şi nu va aduce organismului beneficii deoarece conţine tot felul de arome.

Laptele a început să fie condamnat pe la începutul anilor '90, pe motiv că are grăsimi. În acea perioadă tot ce avea grăsimi era considerat dăunător organismului. Laptele nu îngraşă, dimpotrivă acesta conţine substanţe care asigură senzaţia de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp.

Sarea este şi ea trecută pe o listă neagră a alimentelor. Este adevărat că mâncăm prea multă sare, deoarece acesta se regăseşte în toate preparatele procesate pe care le mâncăm zilnic, dar organismul uman ar nevoie de acest condiment. Sarea conţine o serie de minerale esenţiale organismului.

Uleiul de cocos este o grăsime saturată. Nutriţionista spune că acest tip de ulei ajută la menţinerea nivelului de colesterol, la pierderea în greutate, stimulează imunitatea şi digestia. În plus, uleiul de cocos este recunoscut pentru combaterea bolilor de inimă, a celor de rinichi şi a diabetului.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

alimentatie , dieta , sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1766
Populația:
492 locuitori

Tătărăuca Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Soroca și la 189 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 492 de oameni. Satul Tătărăuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1766.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.