Imprimare

Saltison (varianta 1)

Ingrediente:

•    ½ cap de porc (2,5 kg),
•    1 kg carne de vită,
•    1 burtă de porc,
•    piper negru boabe,
•    frunze de dafin,
•    usturoi,
•    ceapă,
•    sare.
 
Mod de preparare:

Capul de porc se taie în bucăţi mici. Se lasă la înmuiat timp de 2-3 ore. Se taie pielea pînă la stratul alb. Se pune într-un castron carnea de vită şi bucăţile de cap de porc, se toarnă apa clocotită. Se fierbe (la prima fierbere se scurge bulionul său, în cazul în care capul a fost înmuiat, se strînge doar spuma). În bulion se pune ceapă, frunze de dafin, se fierbe la foc mic timp de 4-5 ore pînă carnea se desprinde de oase. Se scoate din bulion, se desprinde de oase, bucăţile de cap de porc şi carnea şi se taie mărunt. Se piperează, se adaugă usturoiul pisat. Se toarnă ½ pahar de zeamă. Umplutura este gata. Se freacă cu sare burta de porc, se roade cu un cuţit şi se clăteşte sub jet de apă.

Se umple burta cu umplutură, se coase cu grijă cu o cusătură dublă cu fir de aţă alb. Se adaugă apă la bulionul în care s-a fiert capul. Se aduce pînă la fierbere şi se pune burta umplută. Se fierbe aproximativ o oră şi jumătate, în timpul fierberii se scoate spuma. Se pune într-un vas plat. Deasupra puneţi o greutate şi se ţineţi-o pînă se răceşte. Apoi puneţi-o în frigider pentru 3-5 ore. Se serveşte separat sau cu asorti de carne.

Burta de porc poate fi înlocuită cu două straturi de tifon, care se leagă strîns. După răcire, tifonul se înlătură. Există o variantă de casă de formare a saltisonului, în care masa pregătită răcită se toarnă într-o sticlă de plastic de apă minerală căreia, în prealabil, i s-a tăiat gîtul. Înainte de a se servi, se taie cu foarfeca sau cu un cuţit ascuţit partea laterala a sticlei. Saltisonul bine răcit se desprinde uşor de pereţii sticlei de plastic.


Preparat culinar pregatit la restaurantul „Popasul dacilor”
bucatar-sef Dobreniuc Veronica
or. Chisinau, str. Valea Crucii, 13