Imprimare

Ciorbă ţărănească în ulcele

 

Ingrediente:

  • 6 pahare apă,
  • 500 g piept gras de vită,
  • 8 cartofi mărunţi,
  • 2 morcovi,
  • 2 cepe,
  • 1 rădăcină de pătrunjel,
  • ½ rădăcină de ţelină,
  • 1 pahar fasole verzi,
  • ¼ căpăţină de varză,
  • 2 roşii,
  • 2 pahare borş (sau un pic de acid citric),
  • foi de dafin,
  • sare,
  • 1 ardei iute,
  • verdeaţă de leuştean,
  • 1 lingură verdeaţă  de mărar tocată, ţelină, pătrunjel, tarhon.

Pentru aluat:

  • 1 pahar făină de grîu,
  • ½ pahar apă,
  • sare.

Mod de preparare:

Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se pune în apă rece şi se fierbe pînă este pe jumătate gata, fără a se lăsa să clocotească. În ulcele de lut se pune carnea, morcovul, pătrunjelul, ţelină, varza, ceapa, tăiate măşcat, fasolea, cartofii întregi, roşiile tăiate, foile de dafin, leuşteanul, feliile de ardei, se toarnă buli­onul şi borşul. Fiecare ulcică se acoperă cu o foaie de aluat. Se dau pe o oră la cuptor la temperatura 170-180°C.

Se serveşte în ulcele. La masă nemijlocit se toarnă în castroane de ceramică. Foaia de aluat se foloseşte în loc de pîine. Verdeaţa tocată se serveşte într-un vas aparte.

Prepararea aluatului: În faină se toarnă apa sărată, se frământă aluatul, se for­mează 4 bile şi se lasă ca aluatul să se odihnească. Se fac foi de 5-6 mm grosime, cu ele se acoperă oalele.


Preparat culinar pregătit la restaurantul „La Crîșma”
bucătar-şef Țîbuliscaia Liudmila
or. Chișinău, str. Hipodromului, 9/1