24 november 2022, 15:00 views 1369
Avertizare: Chișinăul ar putea rămîne fără apă
24 november 2022, 15:00 views 1369

Avertizare: Chișinăul ar putea rămîne fără apă

Orașul Chișinău ar putea rămîne și fără apă, după ce, ieri, întreaga republică a rămas pe întuneric. Un anunț în acest sens a fost făcut de edilul capitalei, Ion Ceban, care cere ajustarea tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și canalizare.

„Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale.

Dacă pînă acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei.

Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015.

Este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene.

Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol.

Pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău”, scrie Ceban pe pagina sa de Facebook.

În această ordine de idei, primarul de Chișinău îndeamnă Consiliul Municipal Chișinău să „lase azi politica și să gîndim cum salvăm întreprinderea în contextul în care toate serviciile s-au majorat”.

Amintim că, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a organizat, pe 7 noiembrie, o ședință cu reprezentanții Apă-Canal Chișinău. Operatorul s-a plîns de situația critică în care s-a pomenit din cauza creșterii prețurilor la curentul electric consumat, solicitînd majorarea tarifului la apă și canalizare pînă la 23,65 lei pentru un metru cub, cu 10,04 lei (+73,8%) mai mult decît în prezent.

Source: noi.md

Keywords:

Chisinau , apa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1802
Populația:
524 locuitori

Noroceni este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 524 de oameni. Satul Noroceni a fost menționat documentar în anul 1802.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.