|
Legenda Chișinăului subteran: metro, buncăre, catacombe și tuneluri
Fiecare oraş care se respectă are o legendă a sa. Probabil, cea mai răspândită legendă urbană a Chişinăului este cea legată de Chişinăul subteran, care a dat naştere câtorva istorii cu un grad de veridicitate divers. Acestea au apărut în rezultatul urbanizării rapide şi a creşterii oraşului în perioada socialistă (1944-1991).
1. Misterul dat presupune existenţa unei cantităţi mari de mine, tuneluri şi catacombe sub sectorul Râşcani. Se consideră că din această cauză există pericolul ca întregul sector Râşcani să se prăbuşească sub pământ.
2. O legendă mai puţin cunoscută, însă la fel de intrigantă, presupune existenţa în diferite sectoare ale oraşului a unui număr mare de buncăre conectate prin tuneluri. În dependenţă de imaginaţia povestitorului, lungimea reţelei de tuneluri poate varia de la câteva sute de metri până la câteva zeci de kilometri.
3. Legenda metroului din Chişinău confirmă, pe de o parte, imposibilitatea construiirii acestuia din punct de vedere tehnic datorită pericolului seismic şi alunecărilor de teren, iar pe de altă parte se presupune existenţa unor planuri de construcţie sau chiar construcţia propriu-zisă care datează încă din anii 80 ai secolului XX. În 2010, pe data de 22 septembrie s-a deschis o stație virtuală a metroului chișinauian pe adresa București 68 (vedeți pe hartă).
4. Beciurile din Cricova, buncările din Ciocana (despre ele puteți citi în poza de mai jos), Botanica, Centru și regiunea aeroportului, suprapuse cu existența presupusă a tunelurilor de conexiune care împânzesc tot orașul, au format mitul despre o rețea vastă aflată chiar sub actuala capitală a Moldovei. Astfel, este creată o legătura subterană Cricova-aerogară, ceea ce ar putea facilita transportarea ilegală a unei cantități mari de vinuri în afara țării.
Cu siguranţă legenda Chişinăului "subteran" se datorează anumitor date reale existente, însă dificultatea de a verifica autenticitatea acestor date constituie acel factor, care condiţionează apariţia acestei legende.
HARTA CHIȘINĂULUI SUBTERAN se prezintă ca un plan simplificat al oraşului în care sunt reprezentate componentele legendelor urbane: reale şi inexistente, marcate cu negru şi respectiv albastru. Pentru a depista hotarul dintre real şi imaginar vă îndemnăm să vizitaţi locurile indicate pe hartă. Atunci veţi vedea cu proprii ochii realitatea şi veţi înţelege de unde începe imaginarul.
Pentru a vedea amplasarea unor tunele subterane în apropierea centrului comercial Megapolis Mall apăsați aici
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1102 locuitori
Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.
Comments
(0)