28 june 2022, 11:30 views 1215
Corneliu Popovici: „Cercetarea din Moldova a rămas orfană”
Photo: noi.md
28 june 2022, 11:30 views 1215

Corneliu Popovici: „Cercetarea din Moldova a rămas orfană”

Luni, în ajunul aniversării a 76 ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic în Moldova, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat lichidarea a 18 institute de cercetare. Acest pas face ca cercetarea din Moldova să rămînă orfană, consideră fostul ministru al Educației Corneliu Popovici.

„Astfel, Guvernul actual a finalizat procesul malefic de lichidare a sistemului de cercetare inițiat în 2017 de guvernul Filip, care prin deciziile negîndite a transformat AȘM din principalul for științific al țării și simbol al statalității într-o organizație-fantomă, într-un club de interese, iar începînd cu ziua de astăzi este distrus și sistemul de cercetare constituit cu multă migală și efort de cîteva generații de personalități marcante pe parcursul a zeci de ani.

Guvernul RM nu a conștientizat și nu a ținut cont de axioma că performanța în știință poate fi obținută doar dacă imperativul categoric al guvernării științei va deveni consolidarea institutelor și elitei științifice și nicidecum scindarea acestora și distrugerea Academiei și a sistemului de cercetare.

La sfîrșitul anului 2019 – începutul anului 2020 a fost întreprinsă prima încercare de a lichida sistemul de cercetare din Moldova. În acel moment, deținînd mandatul de ministu, am evitat COLAPSUL sistemului național de cercetare științifică datorită sprijinului politic pe care l-am avut din partea Președintelui Dodon Igor , competenței colegilor din cadrul MECC, directorilor institutelor de cercetare, conducerii ANCD etc.

Astăzi, din cîte vedem, cercetarea din Moldova a rămas orfană, fără sprijin din partea statului pe care timp de decenii l-a dezvoltat și consolidat”, a scris Popovici pe pagina sa de Facebook.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
86 locuitori

Hîrtop este un sat din cadrul comunei Băiuș raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 86 de oameni. Satul Hîrtop a fost înființat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.