07 september 2024, 11:00 views 1759
CNA, despre construcțiile ilegale de pe situl arheologic din Horodiște:
07 september 2024, 11:00 views 1759

CNA, despre construcțiile ilegale de pe situl arheologic din Horodiște: "Se fac verificări"

Centrul Național Anticorupție (CNA) a răspuns solicitării Noi.md în privința cazului lucrărilor de construcție a unor căsuțe de vacanță, pornite în martie curent, pe un sit arheologic din satul Horodiște, raionul Rezina. Atunci, mai multe organizații neguvernamentale de mediu au bătut alarma, fiind îngrijorate de faptul că terenul, pe care au apărut fundațiile de beton, face parte din Rezervația Peisagistică Țipova.

Cazul controversat din Horodiște a fost pe larg mediatizat de site-ul Noi.md, echipa noastră deplasîndu-se chiar la fața locului. Totodată, redacția noastră a făcut demersuri către mai multe instituții în vederea clarificării unui șir de aspecte legate de terenul, pe care au început să fie construite căsuțele pentru pensiunea turistică.

În timp ce proprietarii lotului, soția și fiica primarului din localitate, afirmau că pot efectua astfel de lucrări, întrucît terenul de aproximativ 12 ha achiziționat de ele nu face parte din Rezervația Peisagistică Țipova, aceste afirmații nu erau susținute prin acte doveditoare.

Mai mult, șantierul de construcție a fost pornit chiar pe teritoriul sitului arheologic, unde au fost găsite mai multe bucăți de ceramică ale unor obiecte străvechi.

În acest sens, s-au arătat îngrijorate peste 40 de organizații de mediu, iar cîțiva activiști civici și reprezentanți ai Fundației pentru Dezvoltare Ecologică EcoDava, care s-au deplasat la fața locului, s-au revoltat de felul cum pe terenul Rezervației Peisagistice Țipova - bijuterie arheologică, parte a istoriei și a culturii Republicii Moldova - sînt săpate șanțuri și montate fundații din beton.

Reprezentanții organizațiilor de mediu au semnat în martie o petiție în adresa mai multor instituții competente, în care au cerut stoparea distrugerii patrimoniului arheologic în zona rezervației de la Horodiște.

Și redacția Noi.md a făcut demersuri către mai multe instituții responsabile pentru a elucida statutul terenului înregistrat, conform Agenției Naționale Arheologice, cu numărul cadastral 67211070515.

Acest caz este în prezent și în vizorul Centrului Național Anticorupție (CNA), întrucît există mai multe semne de întrebare vizavi de modalitate de privatizare a terenului respectiv.

Pentru a afla detalii despre acțiunile oamenilor legii, redacția noastră a expediat o solicitare către CNA și iată ce se arată în răspunsul semnat de către Directorul instituției, Alexandr Pînzari:

"Centrul a examinat solicitarea de informație cu privire la înstrăinarea terenului cu nr. cadastral 6721107.515, înregistrată în secretariatul CNA cu nr. 10401 din 19.06.2024, și Vă comunică următoarele:

La 15.04.2024, în adresa Centrului a parvenit sesizarea colectivă a organizațiilor neguvernamentale naționale și de mediu cu privire la pretinsele acțiuni ilegale ale Consiliului Comunal al com. Horodiște, raionul Rezina, la înstrăinarea bunului imobil menționat supra.

Avînd în vedere că plîngerea se află în procedură de examinare, iar verificările pe cazul dat nu au fost finisate, informația solicitată nu poate fi prezentată".

Amintim că anterior Ministerul Mediului a menționat într-un răspuns la solicitarea Noi.md că terenul respectiv este parte a Rezervației Peisagistice Țipova.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
144 locuitori

Oricova este un sat din cadrul oraşului Călăraşi, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Călărași și la 55 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 144 de locuitori. Satul Oricova a fost menționat documentar în anul 1433.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.