25 august 2023, 15:30 You were writing views 10547
Portretul lui Mihail Sturdza, Domn al Moldovei între anii 1834-1849 (Foto)
25 august 2023, 15:30 You were writing views 10547

Portretul lui Mihail Sturdza, Domn al Moldovei între anii 1834-1849 (Foto)

S-a întîmplat în 26 octombrie 1834: Domnul Moldovei, Mihail Sturdza, printr-o "inalta porunca de zi", face cunoscut ca Miliţia a primit "dreptul de a avea steag dupa modelul de noi propus, dupa care s-au infiintat acel cu numarul 1 pentru infanterie si cel cu numarul 2 pentru cavalerie"

Drapelul din 1834-1849 al batalionului de infanterie al armatei moldoveneşti avea forma unui pătrat cu latura de 1,44 m, din mătase dublă bicoloră, avînd culorile dispuse în aşa fel, încît pe fondul general albastru culoarea roşie formează în cele patru colţuri cate un pătrat. Pe o faţă, pe fondul albastru din centrul pinzei, se află pictat capul de bour de aur cu o stea cu opt colţuri între coarne şi o coroană princiară deasupra, încadrat de o ghirlandă de măslin, iar pe cealaltă Sf. Gheorghe călare . Pe revers monograma aurie „M" a domnitorului Mihail Sturdza cu o stea de argint în opt colţuri deasupra.

În prima jumătate a secolului XIX culorile statale ale principatului Moldovei erau roşul şi albastrul. Tradiţia istorică susţine că ele au fost confirmate şi recomandate ca obligatorii prin „Regulamentul organic" (1831-1832).

Drapelele model 1849 se asemănau cu cele precedente.In centrul zonei albastre, se găseşte un scut timbrat cu o coroană princiară şi încărcat cu un cap de bour de argint care poartă între coarne o stea cu şase raze din acelaşi metal. Susţinătorii scutului sînt doi delfini afrontaţi, cu ochii roşii.

Drapelele model 1856.In colţurile roşii prezintă cite o stea de aur cu şase raze, iar în centrul crucii albastre se mai disting o ghirlandă poleită cu aur şi o coroană. Acestea au fost confecţionate în 1858, în urma ordinului de zi nr. 20, de către doamnele Ecaterina Konaki-Vogoridi, Ecaterina Balş şi Elena Ghica, cite unul pentru fiecare batalion de infanterie.

Steagul Batalionului II de infanterie al Principatului Moldovei, model 1849. P. V. Năsturel, "Steagul, Stema Română, Însemnele domneşti, Trofee", Bucureşti, 1903, fig.25.

Andrei Nesteriuc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.