Go to section: Architecture
09 december 2022, 11:15 Architecture views 1850
Renumitul mozaic „Artă” este în curs de restaurare în centrul Chișinăului
09 december 2022, 11:15 Architecture views 1850

Renumitul mozaic „Artă” este în curs de restaurare în centrul Chișinăului

Va fi ceva mai multă culoare pe străzile din Chişinău. Mozaicul de mari dimensiuni de pe un perete din preajma Teatrului de Operă şi Balet va fi refăcut. Este o muncă meticuloasă, dar restauratorii ne asigură că lucrarea va schimba în bine faţa oraşului.

Lilia Țurcanu, reporter TVR MOLDOVA: „Mozaicul are peste patru decenii şi iniţial a fost amplasat pe clădirea Palatului Sindicatelor din sectorul Rîşcani. În 2018, edificiul a fost demolat, iar mozaicul a fost recuperat şi păstrat mai bine de patru ani în depozit. Acum acestuia i s-a dat o nouă şansă la viaţă”.

Aşa că, s-a decis ca mozaicul de mari dimensiuni, intitulat "Arta", să fie reamplasat pe un perete din zona Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. Munca laborioasă a început cu pregătirea suprafeţei pe care este montat. S-a lucrat apoi la curăţarea sutelor de piese şi lipirea acestora. Efortul este considerabil, pentru că este o suprafață de 237 de metri pătraţi.

Valeriu Jabinschi, șef Secţie Pictură Murală, Academia de Arte: „Strîngi totul ca pe un puzzle. A fost un proiect pe care l-am strîns pe numere. L-am demontat, am scris pe fiecare denumirea fiecărui bloc, după asta, la montare curăţit, iar montat după numere, după proiect”.

Ion Jabinschi, prodecan, Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, AMTAP: „Este o muncă fizică grea. În principiu, cea mai grea etapă de lucru unde necesită efort fizic, a fost efectuată. Acum, unde sînt lipsuri, trebuie cules mozaicul înapoi şi sperăm că în termenii care au fost puşi să finalizăm”.

La restaurare pun umărul şi studenţii Academiei de Arte.

„Aici, smalta aceasta o scoatem din resturile care au rămas, iată aşa. Cu ciocanul lucrăm. După ce vom scoate toate bucăţile astea colorate le vom spăla cu soluţie şi o să începem să le lipim în locurile unde sînt rupturi. La ceastă etapă, nu trebuie prea mult să gîndeşti, e pur şi simplu muncă fizică, e un lucru un pic monoton, dar necesar. Mai tîrziu va fi mai interesant din punct de vedere tehnic”.

Culorile mozaicului "Arta" sînt îmbinate cu mult gust: roșu-negru-auriu, intercalate cu flori galbene, gri și able. Sunt simbolizate și măști de comedie și de tragedie, instrumente muzicale, și nu lipsește nici covorul moldovenesc.

Valeriu Jabinschi, Şef secţie Pictură Murală, Academia de Arte: „Elemente de covor naţional, care se repetă în partea aceea şi se repetă şi aici. Sunt trei bucăţi pe care trebuie să le culegem înapoi”.

Lucrările de reconstituire a mozaicului sînt la 80%. Pînă la sfîrșitul lunii octombrie, lucrarea de artă ar trebui să fie gata.

„Aici era aşa pustiu, lipsit de viaţă şi ar prinde bine mai multă culoare. Oraşul va fi îmbăgăţit prin acest gen de mozaicuri, mai ales în faţa unei şcoli care promovează cultura”.

Acest proiect este o premieră nu doar pentru echipa de restauratori, ci şi pentru Republica Moldova. Pînă acum nu au fost astfel de mutări ale unor lucrări de artă murală de mari dimensiuni. Costul proiectului este de aproape 8 milioane de lei şi este acoperit în totalitate de către una din cele mai mari companii de retail din Europa, care deţine mai multe supermarketuri şi în Republica Moldova.

Source: tvrmoldova.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4279 locuitori

Chişcăreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Slobozia-Chișcăreni, Chișcăreni. Localitatea este situată pe cursul de sus al rîului Ciulucul de Mijloc, la distanța de 21 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4279 de oameni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.