Go to section: Literature
29 january 2016, 14:46 Literature views 8097
O monografie despre naistul Vasile Iovu a fost lansată la Biblioteca Naţională
29 january 2016, 14:46 Literature views 8097

O monografie despre naistul Vasile Iovu a fost lansată la Biblioteca Naţională

Ziarista şi criticul muzical Rodica Iuncu a lansat astăzi volumul „Păstorul solitar sau Naiul lui Vasile Iovu". Evenimentul a avut loc în cadrul Salonului muzical de la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

Volumul cuprinde pagini cunoscute şi inedite din viaţa şi activitatea primului naist din R. Moldova, Vasile Iovu, profesor universitar, Artist al Poporului, deţinător al „Ordinului Republicii". Monografia este ilustrată cu imagini din arhiva familiei protagonistului acesteia, precum şi cu lucrări ale pictoriţei Eleonora Romanescu.

La eveniment au participat scriitori, compozitori, interpreţi, profesori, precum şi mulţi alţi admiratori ai creaţiei distinsului artist.

Solicitată de MOLDPRES, autoarea cărţii Rodica Iuncu a menţionat că a lucrat la acest volum mai bine de trei ani. „Pentru mine este un prilej de mare bucurie această realizare a mea. Vasile Iovu este primul naist din R. Moldova, primul autor al metodei de nai şi fondatorul şcolii de nai în ţara noastră", a accentuat Rodica Iuncu.

La rîndul său, Vasile Iovu a afirmat că această carte prezintă istoria vieţii sale de la naştere pînă în prezent. „Numai Rodica Iuncu putea să facă o asemenea lucrare, pentru că ea are studii şi în domeniul ziaristicii, şi în cel al muzicii. Autoarea cunoaşte bine terminologia muzicală, este exigentă şi meticuloasă", a precizat Vasile Iovu.

Vasile Iovu s-a născut pe 24 iulie 1950 în satul Bardar, raionul Ialoveni. A absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu" din Chişinău (1971). În 1989 i s-a conferit titlul „Artist al Poporului" şi în 2000 titlul de profesor universitar şi „Ordinul Republicii". În prezent este solist-instrumentist al Orchestrei de muzică populară „Folclor" şi profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
60 locuitori

India este un sat din cadrul comunei Butor din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 71 km de Chișinău. Populaţia satului India alcătuia 60 de oameni în anul 2007. Satul India a fost înființat în anul 1920.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.