Go to section: Literature
14 october 2015, 11:05 Literature views 7995
Chișinăuienii −
14 october 2015, 11:05 Literature views 7995

Chișinăuienii − "unitari prin grupa de sînge"

Prezentarea culegerii de memorii "Moi Kișinev" (Chișinău meu") va avea loc astăzi, 14 octombrie, de Ziua Hramului Chișinăului, capitalei Moldovei. Anunțul l-a făcut, marți, Vladimir Pirojok, producătorul general al Festivalului de Cinema "Svidanie s Rossiei", care se desfășoară în perioada 10-14 octombrie în Moldova.

Cartea "Moi Kișinev" a fost pregătită spre a fi editată la Editura "Galeria" din Moscova. În culegere au fost adunate memoriile despre orașul natal, dar și cuvintele de mulțumire la adresa lui ale originarilor Chișinăului din întreaga lume: Rusia, Germania, Israel, Ucraina, Statele Unite ale Americii.

"Chișinăul este pentru mine senzație, la nivel biologic, el semnificînd aer, spațiu, adevărata noastră "primăvară", salvarea răcoritoare a Lacului Comsomolist din timpul caniculelor din luna iulie. El însemnă pentru mine și prima operă "Baronul țiganilor", și premiera filmului lui Emil Loteanu "Așteptați-ne în zori", și Biblioteca Centrală, acolo am descoperit pentru prima oară poemul lui Eminescu "Luceafărul", a povestit Vladimir Pirojok.

Potrivit spuselor lui, care are deja patruzeci de ani de cînd locuiește la Moscova, cel mai convingător este să vorbești despre chișinăuienii "din Est": Alexei Șciusev, Piotr Leșcenko, Alla Baianova, Alexander Goldenveizer și mulți alții.

Pirojok recunoaște că chișinăuienii, în opinia lui, nu sînt doar locuitori ori originari ai orașului, ci sînt "unitari prin grupa de sînge".

Încă pînă la prezentarea cărții "Moi Kișinev" pe internet au apărut fragmente ale amintirilor acelora care le-au oferit interviuri autorilor.

Regizorul Mihail Calic a menționat: "originalitatea Chișinăului, constă anume în faptul că el nu caută să imite nimic și chiar dacă au fost construite aici o mulțime de clădiri înalte, el rămîne un oraș dulce, provincial, original". "...Și cîtecele, care-i sînt dedicate, în primul rînd, sînt originale, nu imitative".

Cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, își aduce aminte că înainte "nu era indicat să te mîndrești cu propria capitală".

"I-am adunat la Biblioteca Națională pe scriitori, compozitori și artiști. Pe atunci eu consideram că dacă vom continua să tot spunem ca în Chișinău nu e nimic, nu ne vom crea niciodată un mediu în care să ne fie plăcut și confortabil să locuim. Am venit cu propunerea de a ne cînta și elogia orașul, am făcut acest apel față de tineri. Este necesar să implici oamenii în ceva frumos. Am educat în oameni sentimentul respectului și dragostei pentru oraș", a povestit Lucinschi.

Muzicianul Ian Raiburg a menționat că a locuit la Chișinău de la o vîrstă destul de fragedă: "Acesta este orașul pe care l-am părăsit cîndva și în care m-am întors. Pentru mine Chișinăul este cel mai apropiat sufletului oraș din viața mea. Aici cunosc toate străzile, indiferent dacă denumirile le-au fost sau nu schimbate".

Source: ru.sputnik.md

Keywords:

Chisinau , carte , eveniment

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
601 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şofranovca și Cîşla. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 153 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 601 oameni. Satul Cîșla a fost înființat în anul 1907.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.