Go to section: Literature
05 august 2014, 12:12 Literature views 10817
Poezia de debut a poetului Mihai Eminescu a dispărut
Photo: gandul.info
05 august 2014, 12:12 Literature views 10817

Poezia de debut a poetului Mihai Eminescu a dispărut

Poezia de debut a lui Mihai Eminescu a dispărut din varianta tipărită, după ce o parte dintre paginile revistei "Familia", din numărul publicat în 9 martie 1866, au fost rupte. Reprezentanţii Bibliotecii judeţene Bihor, în care se afla revista, afirmă că situaţia datează de "mulţi ani".

Sute de cărţi valoroase, care aparţin patrimonului cultural al Romîniei au dispărut în cursul anilor de la Biblioteca Judeţeană din Oradea. Printre acestea se află şi poemul „De-aş avea", poezia cu care Mihai Eminescu a debutat, pe 9 martie 1866, în revista orădeană Familia.

La Biblioteca Judeţeană din Oradea se face de mai bine de un an un inventar al celor 130.000 de cărţi care fac parte din fondul special al instituţiei. Înainte de finalizarea inventarierii, care se va termina în anul 2015, bibliotecarii orădeni au constatat lipsa a sute de cărţi rare. Printre acestea se numără unele din secolele al XVI-lea şi al XVll-lea, lucrări ex-libris, ediţii rare ale operelor lui Schiller, Ovidiu, Voltaire şi Cicero, dar şi vechi cărţi bisericeşti.

"Eu am venit la Bibliotecă în iunie 2009. Atunci se desfăşura un inventar care s-a terminat în decembrie. Eu nu am fost mulţumită de acest inventar pentru că am sesizat o serie de neregularităţi, în special dispariţii de carte veche raportate apoi la poliţie şi la Ministerul Culturii. Astfel, am declanşat alte inventare în 2011", a afirmat pentru Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Oradea.

La inventarul cărţilor speciale din Biblioteca Judeţeană din Oradea lucrează trei bibliotecari, de anul trecut, astfel că procedeul se va termina în 2015. "Atunci vom şti numărul real al cărţilor din fondul special... La cărţile vechi se lucrează cu mînuşi şi cu mască pentru că, deşi sunt ţinute într-un climat special, necesită o atentă manevrare", adaugă directorul.

Directorul afirmă că pînă în prezent nu poate da o situaţie clară a sutelor de cărţi pierdute. "Pe unele dintre acestea le-am regăsit în alte fonduri. Nu putem ştii pînă la final ce mai găsim în plus sau în minus", mai spune ea.

De la Biblioteca Judeţeană din Oradea nu au dispărut numai cărţi, ci şi reviste importante. Un exemplu este unicul număr al revistei Familia aflat în posesia bibliotecii, care conţine „De-aş avea", poezia de debut a lui Mihai Eminescu. Pagina cu poezia a fost ruptă şi nu se ştie cine anume a luat-o şi ce s-a întîmplat cu ea.

"Există exemplarul din 9 martie 1866 al revistei 'Familia', cel în care a apărut poezia de debut, 'De-aş avea', a lui Mihai Eminescu. De mulţi ani paginile au fost, însă, sustrase, nu ştim exact de cînd. Asta este consemnat deja", mai spune Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Oradea.

Directoarea afirmă că, după terminarea inventarului fondului special, în 2015, va anunţa la poliţie exact cîte cărţi de patromoniu lipsesc pentru a se începe o anchetă în acest sens.

Source: gandul.info

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2603 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baimaclia, Acui şi Suhat. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cantemir și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2603 locuitori. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.