08 august 2020, 14:30 Health views 17695
08 august 2020, 14:30 Health views 17695

Lista afecţiunilor des întîlnite în perioada verii. Cum pot fi ele prevenite


Foto: gandul.info

Arsurile solare, insolaţia, fotosensibilitatea, alergiile şi arsuri ale retinei sînt afecţiuni care apar în urma expunerii neadecvate la soare. Medicii spun că incidenţa afecţiunilor enumerate mai sus creşte în perioada sezonului estival. Cu toate acestea, experţii spun că soarele aduce şi beneficii organismului, acesta fiind cea mai bună resursă de vitamina D, nutrient responsabil cu buna dispoziţie, dar şi cu sănătatea oaselor.

Pentru a preveni apariţia bolilor mai sus menţionate şi pentru a beneficia de efectele pozitive ale soarelui specialiştii recomandă, în primul rînd, evitarea expunerii la soare la ore nepotrivite. Astfel, în intervalul 11 şi 16 nu faceţi plajă, deoarece în acest interval orar razele ultraviolete sînt extrem de periculoase şi pot dăuna organismului.

De asemenea, folosirea unei creme cu factor de protecţie este extrem de importantă. Soarele este principalul vinovat al apatiţiei cancerului de piele, boală care afectează un număr tot mai mare de persoane. Statisticile de specialitate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că acest tip de cancer ucide anual peste 60.000 de persoane.

Astfel, folosirea unei creme cu factor de protecţie previne apariţia cancerului de piele. Dermatologii precizează că, însă, crema de plajă trebuie adaptată în funcţie de tipul de piele pe care îl avem. Persoanele care se înroşesc repede trebuie să opteze pentru un factor de protecţie cu 50 +. Cu cît tenul este mai închis, cu atît trebuie să scadă factorul de protecţie. Specialiştii recomandă evitarea expunerii la soare fără niciun pic de protecţie.

Insolaţia este şi ea extrem de frecventă în perioadele caniculare. Această afecţiune apare chiar şi în cazul în care evitaţi expunerea directă la soare. Zilnic zeci de romîni ajung la camera de gardă cu stări de greaţă, dureri de cap şi frisoane, simptome ale insolaţiei. Această afecţiune este provocată inclusiv de hidratarea neadecvată în această perioadă. Nutriţioniştii recomandă ca în perioadele caniculare să bem cel puţin doi litri de apă şi să evităm pe cît posibil băuturile carbogazoase şi alcoolul, inclusiv berea, deoarece acestea din urmă deshidratează.

Alergiile sînt des întîlnite în rîndul persoanelor care au o sensibilitate la expunerea la soare. În cazul acestora, pacienţi medicii recomandă să nu facă plajă mai ales dacă nu folosesc cremă cu factor de protecţie. În cazul persoanelor care sînt alergice la soare, se recomandă crema cu factor de protecţie 50+.

Fotosensibilitatea apare în urma expunerii la soare în perioada urmării unui tratament. Medicii spun că există unele medicamente care pot duce la apariţia unor reacţii adverse în cazul expunerii la soare. Doxiciclina, Tetraciclina, Ofloxacina, Ciprofloxacina, Pefloxacina, Norfloxacina, Lomefloxacina, Acidul Nalidixic şi Griseofulvina sînt medicamente care au reacţii adverse în cazul expunerii la soare. Printre simptomele manifestate în cazul apariţiei fotosensibilităţii se numără înroşirea pielii, iritaţia, veziculele şi edemul.

Arsurile la nivelul retinei sînt şi ele frecvente în sezonul estival. Ele apar din cauza utilizării ochelarilor de soare de proastă calitate sau a nefolosirii lor deloc. pecialiştii spun că ochelarii de soare au filtre de intensităţi diferite, asemănătoare factorului de protecţie UV, întîlnit în cazul produselor de protecţie solară. Pentru ochelari există patru intensităţi, notate de la 1 la 4. Prima este recomandă pentru interior, cea de-a doua intensitate este una medie, a treia este recomandată pentru plajă sau zona montană, iar ultima intensitate poate fi folosită doar de populaţia care locuieşte la o altitudine foarte ridicată.

Persoanele care au ochii deschişi la culoare trebuie să acode mai multă atenţie razelor ultraviolete, deoarece sînt mai sensibile. Astfel, riscul apariţiei problemelor de vedere este destul de mare.

Sursa: gandul.info

Keywords:

sanatate , canicula , pericol

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
2486 locuitori

Colicăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Colicăuţi şi Trestieni. Suprafaţa totală a localităţilor din cadrul comunei alcătuieşte aproximativ 3.70 kilometri pătraţi. Satul Colicăuţi este situat la o distanţă de 7 km de  orașul Briceni. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Prima atestare documentară a satului Colicăuţi din âinutul Hotin datează din iulie 1575. În vechime satul s-a numit Culiceni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.