15 april 2021, 16:00 Health views 2665
Prima țară din UE care renunță la AstraZeneca
15 april 2021, 16:00 Health views 2665

Prima țară din UE care renunță la AstraZeneca

Danemarca renunță definitiv la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 din cauza efectelor secundare "rare" dar "grave", au anunțat miercuri autoritățile sale sanitare, în urma acestei decizii țara scandinavă devenind prima din Europa care nu va mai utiliza acest ser, relatează AFP și DPA, citate de Agerpres.

În pofida avizelor Agenției europene pentru medicamente și al Organizației Mondiale a Sănătății, favorabile utilizării sale, "campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca", a anunțat directorul Agenției naționale de sănătate, Soren Brostrom, în cadrul unei conferințe de presă. Celor circa 150.000 de persoane care au primit o doză din acest ser li se va propune un alt vaccin pentru a doua doză, potrivit autorităților. Danemarca a suspendat temporar vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pe 11 martie ca măsură de precauție și nu a reluat de atunci inocularea cu acest ser, nici măcar într-o măsură limitată, cum au procedat alte țări. Motivul pentru suspendarea vaccinării cu acest ser este reprezentat de cazurile izolate severe de cheaguri de sînge, și chiar de decese suspecte, la oameni care au fost vaccinați împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca.

Chiar dacă a confirmat pe 8 aprilie o legătură cu cazurile foarte rare de tromboză grave, EMA a estimat că beneficiile vaccinului depășesc în continuare riscurile. Majoritatea țărilor europene care au suspendat utilizarea vaccinului au reluat-o, cel mai adesea fixînd o limită de vîrstă. Africa de Sud a renunțat la ser în februarie, întrucît eficacitatea sa este pusă la îndoială în combaterea tulpinii apărute în această țară. SUA, ca și Elveția, nu au autorizat încă vaccinul AstraZeneca, iar Venezuela a refuzat să facă acest lucru, invocînd efectele sale secundare. Renunțarea la vaccin înseamnă o prelungire cu trei săptămîni a programului danez de imunizare, care prevede vaccinarea tuturor celor de peste 16 ani pînă în luna iulie. În Danemarca, la persoanele injectate cu AstraZeneca s-au înregistrat două cazuri de tromboză grave, dintre care unul mortal, ambele fiind persoane fără probleme anterioare de sănătate

Source: noi.md

Keywords:

vaccin , coronavirus

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1680
Populația:
1859 locuitori

Coşerniţa este un sat şi comună din raionul Floreşti. Coşerniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Florești și la 128 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1859 de oameni. Satul Coșernița a fost menționat documentar în anul 1680.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.