07 march 2017, 17:00 Sport views 4349
Cavaler în Moldova poate deveni oricine (Foto, Video)
07 march 2017, 17:00 Sport views 4349

Cavaler în Moldova poate deveni oricine (Foto, Video)

Mînuirea armelor medievale și strategia luptelor cavalerești pot fi însușite și în Moldova.

Există un șir de cluburi care se specializează în înstruirea doritorilor de a învăța arta luptei cu spada și a reconstruirii istorice. În cele mai multe dintre ele se ocupă luptători cu experiență, iar grupuri pentru copii nu sînt. Unul dintre puținii profesioniști care se ocupă cu copiii este conducătorul clubului luptei moderne cu spada și reconstruirii istorice „Țitadeli", Mihail Donțov, cu care a discutat echipa portalului NOI.md.

Discuția despre lupta modernă cu spada a început cu faptul că conducătorul clubului, „Cetatea" a povestit despre caracteristicile acestui sport exotic pentru Moldova. „Acesta este un sport în continuă evoluție care utilizează metode de luptă în care lovitura pătrunzătoare cu arma este strict interzisă. Părțile afectate ale corpului în lupta cu spada sînt capul, corpul și membrele. Putem spune, fără nici o îndoială, că acest sport este unul dintre cele mai sigure, deoarece atît adulții, cît și copiii sînt instruiți cu arme cu protecție. Luptători folosesc spade și scuturi „moi" și poartă o cască care protejează capul de orice lovitură", a declarat Mihail Donțov pentru NOI.md

Armele grele, potrivit interlocutorului, sînt încredințate doar celor luptători care au atins vîrsta majoratului și se antrenează în mod constant. „Toți copiii sub 18 ani se antrenează cu arme «moi», fără tehnici de luptă. Ei învață scrima. Sînt și copii cărora pot fi încredințate arme grele și pînă la 18 ani, dar, în orice caz, ei vor folosi aceaste arme doar în timpul antrenamentelor. Ei nu vor putea participa la turnee, pînă nu vor atinge vîrsta de 18 ani. Pe lîngă însușirea elementelelor de bază ale luptei cu spada, copiii învață principiile morale ale cavalerismului, învață istoria Medievală din interior și află modul de viața care era pe atunci", a declarat conducătorul clubului "Țitadeli".

Lupta cu spada are o varietate de disciplini, în funcție de tipul de arme folosite de sportivi. „Există așa disciplini ca «scut – spadă», «pavăză – spadă» (pavăză este un scut mic cu diametru pînă la 40 cm. – n.r.), relativ recent a apărut disciplina «spadă – sabie», unde sînt permise împunsăturile. A apărut, de asemenea, o astfel de noțiune ca «lupta full contact», unde se permit loviturile cu marginea scutului, pumnii, picoarele, adică se folosesc tehnici de luptă. Sigur, această luptă este practicată numai de adulți și luptători bine instruiți. Sportul pe baza luptei cu spada se dezvoltă activ, apar noi categorii, inclusiv «armă pentru două mîini». Adică, este un sport cu perspective", afirmă Mihail Donțov.

Un moment elocvent pentru istoria Moldovei, reprodus de multe cluburi istorice din Moldova, este lupta de la Vaslui, care a avut loc pe 4 ianuarie 1475. „Lupta de la Podul Înalt (un sat de lîngă Vaslui – n.r.) a demonstrat că cunoașterea landșaftului i-a permis lui Ștefan cel Mare să învingă cu un număr mic de oșteni. Atunci, Domnitorul Moldovei a reușit să cîștige lupta prin viclenie, îndemînare, dar și datorită strategiei și tacticii bine gîndite. Lupta de la Vaslui este o filă importantă din istoria noastră, care deseori revine în atenția specialiștilor noștri în domeniul reconstrucției istorice", a menționat interlocutorul NOI.md.

Clubul „Cetatea" are deja propriul campion, care a evoluat cu succes pe arena internațională. Este vorba despre Teodor Grajdian. El a devenit campion la lupta modernă cu spada la Campionatul European pentru juniori care a avut loc la Kiev. „Am început să mă ocup cu lupta cu spada, pentru că am fost mult timp interesat de istoria Europei din Medievală. Cînd țin în mînă o spadă și casca, mă simt ca o persoană din acele vremuri, cînd existau regate, imperii, cavaleri. Vreau să continui acest lucru în viitor, să mă antrenez, și în cele din urmă, să îau în mînă o armă adevărată", și-a împărtășit planurile tînărul luptător.

Baieții sînt atrași de ideea cavalerismului, care îi ajută să devină oameni adevărați. „În general, copiii sînt foarte receptivi și plini de viață, ei sînt ușor de antrenat. Le place să se simtă cavaleri, pentru a deveni oameni adevărați. Principiile cavalererești sînt relevante și în zilele noastre, ele învață oamenii din copilărie să nu lovească în cei slabi, să protejeze pe cei apropiați, să îngrijească persoanele în vîrstă, să respecte și să apere femeile, «doamnele inimii». Pentru părinți și copii este comod faptul, că antrenamentele în clubul «Țitadeli» (situat în centrul pentru copii «Kid's Planet» în sectorul Botanica – n.r.) au loc în weekend. Adulții au multe motive pentru a veni aici. Ei doresc să-și dedice timpul liber familiei", a conchis fondatorul și conducătorul clubului "Țitadeli".

S-a dovedit că și în Moldova poți să devii cavaler, în orice vîrstă. Clubul «Цитадель» creează preponderent grupe pentru copii, pe cînd în celelalte cluburi, ce participă lareconstrucții istorice, se ocupă doar maturii. La acestea se referă „Spada Moldovei", „Bastion", London", „Vitejii Moldovei", „Șoimul alb", „Tevtar". Adică, viitorul cavaleri au unde-și perfecționa abilitățile.

Source: noi.md

Keywords:

lupta , sport

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
117 locuitori

Lunga Nouă este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Dubăsari și la 53 km de Chișinău. Populaţia satului Lunga Noua alcătuia 117 oameni în anul 2011. Satul Lunga Noua a fost întemeiat în anul 1925.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.