|
Flacăra olimpică pentru JO 2016 a fost aprinsă (Foto, Video)
Flacăra Jocurilor Olimpice de vară de la Rio (5-21 august) a fost aprinsă joi, conform ritualului tradițional, la situl antic grec Olympia, leagănul Jocurilor din antichitate, de unde a plecat apoi într-un periplu de o săptămână prin Grecia, înainte de a lua drumul Braziliei.
"Astăzi scriem istorie, aceste Jocuri Olimpice vor fi un mesaj de speranță în aceste timpuri dificile, iar flacăra va duce acest mesaj în toate colțurile Braziliei și în lumea întreagă", a afirmat Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic, cu câteva minute înaintea aprinderii flăcării JO 2016, primele desfășurate într-o țară din America de Sud.
Actrițe îmbrăcate în rochii lungi de culoare albă și înconjurate de un cor l-au invocat pe Apollo, zeul antic al soarelui, la templul zeiței Hera, cu o vechime de 2.600 de ani. "Marea preoteasă" Katerina Lehou, o cunoscută actriță greacă, a captat razele soarele cu ajutorul unei oglinzi parabolice, pentru a aprinde flacăra.
A urmat apoi momentul în aprinderii torței primului purtător al acesteia, gimnastul grec și campion mondial la inele Leftheris Petrounias, care va transmite apoi ștafeta fostului star brazilian al voleiului, Giovane Gavio.
Acest ritual antic, care dorește să stabilească o legătură între epoci, a fost inaugurat cu ocazia Jocurilor hitleriste de la Berlin, în 1936, și reprezintă simbolica olimpică a flăcării care datează din antichitate, atunci când un foc era aprins la Olympia și ardea pe toată durata competiției.
Ștafeta flăcării olimpice, care va dura patru luni, va traversa Grecia și apoi va merge prin 300 de orașe braziliene, înainte de a sosi pe Stadionul Olimpic Maracana, în data de 5 august, cu ocazia ceremoniei de deschidere.
În Grecia, ștafeta urmează să treacă și pe la centrul de refugiați de la Eleonas, în apropierea Atenei, unde un refugiat sirian, care și-a pierdut un picior în războiul din țara sa, va fi purtător al torței, pentru a reaminti astfel întregii lumi drama pe care o trăiesc refugiații și eforturile făcute de Grecia pentru a înfrunta, în prima linie a Europei, criza refugiaților, cea mai importantă de la cel de-al Doilea Război Mondial, o problemă care divizează Uniunea Europeană.
Jocurile Olimpice 2016 găsesc Brazilia într-o situație de criză guvernamentală, care l-a privat joi pe președintele grec Prokopis Pavlopoulos de prezența omologului său brazilian Dilma Rousseff, amenințată puternic cu destituirea.
Președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, Camelia Potec, a asistat la aprinderea flăcării olimpice, alături de alți oficiali, printre care și președintele CIO, Thomas Bach.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 35488 locuitori
Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.
Comments
(0)