11 august 2022, 10:30 Kaleidoscope views 964
Ultima șansă de a vedea o eclipsă lunară totală pînă în 2025!
11 august 2022, 10:30 Kaleidoscope views 964

Ultima șansă de a vedea o eclipsă lunară totală pînă în 2025!

Pentru a doua oară în 2022, pasionații de astronomie vor avea oportunitatea să vadă o eclipsă lunară totală pe 8 noiembrie. Evenimentul astronomic va fi vizibil pentru locuitorii din Asia de Est, Australia, Pacific și America de Nord.

Cea mai recentă eclipsă totală de Lună a avut loc în luna mai a anului curent.

O eclipsă totală de Lună are loc atunci când Pământul proiectează o umbră completă peste Lună. Umbra Pământului este împărțită în două: prima, umbra, partea interioară în care lumina directă de la Soare este complet blocată, și penumbra, partea exterioară a umbrei în care lumina este parțial blocată.

Cum are loc eclipsa lunară totală?

În timpul unei eclipse totale de Lună, Luna și Soarele de-o parte și de alta a Pământului. Mulți oameni se întreabă de ce eclipsele lunare nu au loc în fiecare lună, având în vedere că Luna completează o orbită în jurul Pământului la fiecare 27 de zile. Motivul este că orbita Lunii în jurul Pământului este înclinată în raport cu orbita Pământului în jurul Soarelui, astfel încât Luna trece adesea deasupra sau sub umbra Pământului.

Eclipsele lunare sunt posibile doar atunci când orbitele se aliniază astfel încât Luna se află direct în spatele Pământului în raport cu Soarele, potrivit NASA.

Din păcate pentru oamenii aflați în Europa și Africa, eclipsa lunară totală nu va fi vizibilă pentru că evenimentul va avea loc în timpul zilei pentru ei.

Pentru locuitorii din America de Nord, spectacolul ceresc va începe la primele ore ale dimineții de 8 noiembrie. Eclipsa parțială va începe la ora 10:09 (ora României), iar faza de totalitate va începe la 11:16 (ora României) și se va încheia la 12:42 (ora României). Apoi, faza parțială va fi reluată, durând până la 13:49 (ora României). Locuitorii din Estul Statelor Unite vor pierde cea mai mare parte sau întreaga ultimă fază parțială, deoarece Luna va apune în timpul totalității sau la scurt timp după ce aceasta se va încheia.

Dispersia Rayleigh, motivul pentru care răsăriturile și apusurile sunt roșii

O altă caracteristică a unei eclipse totale de Lună este nuanța roșiatică a Lunii în timpul totalității. Culoarea roșie apare din cauza refracției, filtrării și împrăștierii luminii de către atmosfera terestră. Dispersia este un fenomen numit dispersie Rayleigh, după fizicianul britanic din secolul al XIX-lea Lord Rayleigh.

Dispersia Rayleigh este, de asemenea, motivul pentru care răsăriturile și apusurile de soare sunt roșii. Lumina de la Soare se ciocnește de gazele din atmosfera Pământului și, din cauza lungimii sale de undă mai scurte, lumina albastră este filtrată, dar lumina roșie nu este ușor de dispersat din cauza lungimii sale de undă mai mari. O parte din această lumină roșie este refractată sau îndoită pe măsură ce trece prin atmosfera Pământului și sfârșește prin a străluci pe Lună cu o lumină roșie fantomatică. Gradul „de roșeață" al unei Luni complet eclipsate poate fi influențat de condițiile atmosferice rezultate în urma erupțiilor vulcanice, a incendiilor și a furtunilor de praf.

Eclipsa de Lună, văzută ca un inel roșu în jurul Pământului

Dar cum arată Pământul din perspectiva Lunii în timpul unei eclipse de Lună? Potrivit lui Mitzi Adams, astrofizician la Marshall, astronauții aflați pe Lună în timpul unei eclipse totale de Lună ar vedea un inel roșu în jurul Pământului care se profilează. În timp ce NASA încearcă să stabilească o prezență umană permanentă pe Lună prin programul Artemis, este fascinant să ne gândim la modul în care pământenii vor trăi în viitorul îndepărtat evenimentele astronomice departe de planeta lor natală.

Nu este nevoie de protecție specială pentru ochi pentru a vedea o eclipsă de Lună, spre deosebire de eclipsele de Soare (care au loc în timpul zilei). Deși eclipsa de Lună poate fi observată cu ochiul liber, experiența poate fi îmbunătățită cu un binoclu sau un telescop.

Source: www.descopera.ro

Keywords:

eclipsa , luna , cosmos

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
414 locuitori

Brătianovca este un sat din cadrul comunei Sărata-Galbenă, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Hîncești și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 414 oameni. Satul Brătianovca a fost întemeiat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.