Go to section: Music
11 december 2024, 23:30 Music views 1520
Nume noi pe scena muzicală: o nouă ediție Concursului Național al Interpreților Cîntecului Folcloric a luat sfârșit
11 december 2024, 23:30 Music views 1520

Nume noi pe scena muzicală: o nouă ediție Concursului Național al Interpreților Cîntecului Folcloric a luat sfârșit

Concursul Național al Interpreților Cîntecului Folcloric „Tamara Ciobanu" a premiat zeci de talente de toate vîrstele într-o gală dedicată promovării tradițiilor. Andriana Fuior, cîștigătoarea marelui premiu, aspiră la o carieră pe scena muzicală.

Ediția a XVIII-a a Concursului Național al Interpreților Cîntecului Folcloric „Tamara Ciobanu" s-a încheiat pe 7 noiembrie la Palatul Republicii, cu Gala Laureaților, unde au fost premiați atît amatorii, cît și interpreții de profesie.

Concursul este organizat de Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova, în cinstea interpretei moldovence Tamara Ciobanu, și are ca scop păstrarea și promovarea folclorului național.

„Numele Tamarei Ciobanu este emblematic pentru Moldova. A fost o mare doamnă a cîntecului popular, care a dus faima folclorului moldovenesc în întreaga lume. Tamara Ciobanu a dat cîntecului popular o altă nuanță, o altă culoare, o altă haină," a declarat Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale și unul dintre organizatorii evenimentului.

La concurs au participat circa 60 de persoane, cu vîrste între 6 și 85 de ani, din diverse localități ale țării. „Fiecare a venit cu o lucrare, o piesă, un cîntec din zona pe care o reprezintă. Acest lucru este foarte valoros pentru noi, căci reprezintă patrimoniul cultural și muzical pe care îl păstrăm cu sfințenie," a explicat Svetlana Bivol.

Între generațiile diverse prezente la concurs există un dialog strîns, muzicienii și interpreții maturi împărtășindu-și experiența cu cei mai tineri. „Pentru tineri, acest eveniment este o piatră de încercare, pentru a vedea cine are potențialul de a rezista în acest gen de muzică și de a duce mai departe tradiția folclorului," a concluzionat Svetlana Bivol.

Anul acesta, Marele Premiu a fost decernat Andrianei Fuior, o tînără de 23 de ani din Costești, raionul Rîșcani, studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Cu ocazia victoriei sale, Andriana a mărturisit că simte „emoții mari de bucurie și grija de a nu greși pe viitor." Succesul ei se datorează atît talentului, cît și muncii intense, alături de profesorul ei.

Andriana își vede viitorul pe scenă și își dorește să devină o mare artistă. „Pentru mine, cel mai important este să mă prezint cît mai des pe scenele mari, alături de orchestre puternice, precum Orchestra Folclor," a adăugat ea.

Părinții interpretei o susțin în alegerea sa, indiferent de rezultatele obținute. „Le mulțumesc! Chiar dacă sînt departe, sînt mereu alături de mine cu sufletul. Au fost aproape în orice situație," a spus Andriana.

După premiere, laureații au avut ocazia să urce pe scenă și să susțină un concert împreună cu Orchestra „Folclor", condusă de dirijorul Petre Neamțu.

Keywords:

muzica , concurs , folclor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
959 locuitori

Balabanu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Balabanu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Balabanu a fost menționat documentar în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.