13 may 2021, 14:20 Celebrities views 3067
S-a stins din viață academicianul Haralambie Corbu
13 may 2021, 14:20 Celebrities views 3067

S-a stins din viață academicianul Haralambie Corbu

Academicianul Haralambie Corbu, doctor habilitat în filologie, profesor universitar, critic și istoric literar, laureat al Premiului de Stat, deținător al „Ordinului Republicii”, s-a stins din viață la vîrsta de 91 de ani.

Academicianul s-a născut la 15 februarie 1930 în satul Dubăsarii Vechi, în anul 1951 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă”. Activitatea ştiinţifică şi-a început-o la Institutul de Istorie, Limbă și Literatură al Filialei Moldovenești a Academiei de Științe a URSS, urmînd apoi doctoratul la Institutul de Literatură Universală „M. Gorki" din Moscova.

În anul 1975 a susținut teza de doctor habilitat în filologie, iar în 1984, a fost ales membru al Academiei de Știinţe a Moldovei. Academicianul şi-a dedicat activitatea valorificării patrimoniului naţional literar, prin numeroase și relevante monografii, studii, culegeri de articole științifice.

Savantul a publicat peste 650 de lucrări, inclusiv 28 de cărți de autor, a fost coautor și redactor științific a circa 80 de lucrări colective.

Pentru activitatea sa, academicianului i-au fost conferite distincții de stat și academice: laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul științei și tehnicii (1985), „Ordinul Republicii” (1996), Ordinul „Prietenia Popoarelor” (1978), titlul „Om Emerit” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (1999), Medalia „Dimitrie Cantemir” (2000), Medalia „Meritul științific”, Laureat al concursului „Savantul Anului” în domeniul științelor umanistice (2005) ș. a.

„Comunitatea academică a pierdut un distins om de ştiinţă. Suntem profund îndurerați de această pierdere irecuperabilă pentru patrimoniul ştiinţific naţional, dar şi pentru personalitatea lui Haralambie Corbu. Transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate şi tuturor celor care l-au cunoscut pe distinsul academician”, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației, Culturi și Cercetării.

Totodată, acesta a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru titular al Academiei Internaţionale Central-Europene de Ştiinţe şi Artă, membru al Comitetului de Conducere al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est-Europene.

Academicianul va fi înmormîntat astăzi, 13 mai, la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

Source: noi.md

Keywords:

moarte

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
2868 locuitori

Tănătari este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Tănătari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2868 de oameni. Satul Tănătari a fost menționat documentar în anul 1812.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.