03 july 2023, 14:00 Moldovan reality views 2025
Protest în fața Curții Constituționale: „Noi sîntem moldovenii”
03 july 2023, 14:00 Moldovan reality views 2025

Protest în fața Curții Constituționale: „Noi sîntem moldovenii”

În fața Curții Constituționale din Chișinău ieri a avut loc un protest împotriva modificării sintagmei „limba moldovenească” din Constituție în „limba română”.

Protestul a fost organizat de reprezentanții fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din Parlamentul Republicii.

„Noi sîntem moldovenii”, au scandat protestatarii.

Amintim că, pe 2 martie, deputații PAS au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede modificarea sintagmei „limba moldovenească” din Constituție în „limba română”, care prevede implementarea considerentelor hotărârii Curții Constituționale din decembrie 2013.

Precizăm că mai mulți experți constituționali s-au expus la această temă, care cred că națiunea trebuie să formeze temelia alcătuită din limba, cultura, tradițiile și istoria sa.

Occidentul privează Moldova de propria limbă, care are întîietate în raport cu limba română, are un vocabular bogat de cuvinte originale, o gramatică proprie, precum și dovezi documentare ale denumirii său în documentele cancelariei moldovenești pe parcursul a sute de ani.

În același timp, Occidentul, care a consultat și consultă în mod activ tinerele țări balcanice, precum și le oferă toată asistența posibilă în stabilirea denumirii națiunilor care formează statul și a limbilor lor, nu ajută Republica Moldova în această problemă și, mai mult decît atît, se opune consfințirii în Republica Moldova a denumirii propriei limbi.

Această opinie este exprimată de experți, analiști, precum și de internauții obișnuiți, comentînd proiectul de lege aprobat astăzi de Parlament în prima lectură, potrivit căruia sintagma "limba română" va înlocui sintagma "limba moldovenească" în toată legislația țării noastre. Partidul de guvernămînt se grăbește – se pare că cei din PAS se străduie să facă un cadou conducerii române cu ocazia celebrării a 105 ani de la așa-numita Unire, pe care românii o vor sărbători pe 27 martie. Se pare că românii, pe fondul crizei energetice, au răsucit mîinile șefilor noștri și aceștia au promis conducerii românești că vor face acest lucru. Chiar și prin fărădelegi grave, batjocorind din nou Constituția. Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece aproape toți membrii PAS sînt cetățeni ai României, ceea ce, apropo, poate fi un motiv de anulare rapidă a acestor legi anticonstituționale din cauza unui conflict evident de interese.

Experții aduc exemple de standarde duble, reamintind cum au fost rezolvate problemele etnice și lingvistice în țările din fosta Iugoslavie, care, în frunte cu Serbia ortodoxă încăpățînată, s-a prăbușit sub influență externă activă.

Reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, secțiunea „Sîntem moldoveni”.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
802 locuitori

Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) este o localitate din cadrul comunei Grinăuți-Moldova, raionul Ocniţa. Localitatea este situată la o distanță de 11 km de orașul Ocnița și la 231 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 802 oameni. Localitatea Rediul Mare (Stație de Cale Ferată) a fost înregistrată oficial în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.