08 december 2021, 11:00 Moldovan reality views 2882
Un moldovean a intrat a doua oară în Cartea Recordurilor
08 december 2021, 11:00 Moldovan reality views 2882

Un moldovean a intrat a doua oară în Cartea Recordurilor

Un colecţionar moldovean şi-a doborît propriul record şi a intrat din nou în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecţie de potcoave.

În 2011, colonelul în rezervă Petru Costin, din Chişinău, a fost inclus în Guiness Book pentru că a adunat 3.200 de potcoave, iar acum are de 4 ori mai multe, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

Colecţionarul moldovean a încercat să înregistreze cel de-al doilea record şi în urmă cu un an, cînd avea 12 mii de potcoave. Comisia de la Guiness Book a fost extrem de riguroasă.

Petru Costin, colecţionar: „ Am avut trei tentative. Prima, după cea din 2011 a fost pe 27 august, anul trecut, 12 mii de exponate am expus, însă acolo au fost cîteva greşeli. Am repetat a doua oară, asta a fost pe 2 ianuarie curent, iar au fost greşeli."

Colecţionarul Petru Costin nu s-a dat bătut şi a continuat să adune potcoave. Are tone de obiecte adică mai precis – 13 mii 855 de potcoave.

Petru Costin, colecţionar: „Acum a fost a treia oară – pe 4 iulie anul curent. Din partea dreaptă spre stînga au fost aruncate aceste 7 tone de potcoave- 13.855 de potcoave în 6 ore şi 48 de minute şi 11 secunde. Am pus-o ca Record mondial în faţa martorilor, specialiştilor independenţi în faţa unei camera video."

De această dată, efortul a fost răsplătit. Petru Costin a reuşit să-şi doboare propriul record şi a fost inclus, pentru a doua oară, în cartea Recordurilor Guiness pentru cea mai numeroasă colecţie de potcoave de pe planetă.

Certificatul care confirmă succesul obţinut urmează să ajungă curînd la Chişinău.

Petru Costin, colecţionar: „De ce să nu arătăm tricolorul nostru iarăşi în Cartea Recordurilor Mondiale. Eu sînt mulţumit şi fericit că sînt acela care a bătut recordul acesta mondial ca colecţionar."

Cea mai veche potcoavă din colecţia lui Petru Costin datează din secolul al XIV-lea.

Multe dintre obiectele de preţ adunate cu migală în zeci de ani vor fi expuse într-un muzeu personal din oraşul Ialoveni.

Restul, le va dona pentru crearea unor sculpturi inedite în Chişinău şi Buzău, România.

Petru Costin, colecţionar: „Am fost primit de către primarul oraşului Chişinău şi am discutat ca în Chişinău, undeva într-un parc să dea 10 pe 10 metri, unde aş expune o sculptură mare din potcoave, ori o potcoavă mare din potcoave. Şi a doua sculptură va fi la Buzău. Am fost invitat de primarul oraşului unde ne gîndim să facem tot o sculptură din potcoave."

Petru Costin este unul dintre cei mai mari colecţionari din Republica Moldova. Colonelul în rezervă a adunat, timp de cinci decenii, zeci de mii de exponate, printre care obiecte medievale, uniforme militare, costume ale cosmonauţilor dar şi sute de obiecte din perioada sovietică.

Cu srijinul autorităţilor din raionul Ialoveni şi Consiliul judeţean Alba Iulia, din România, bărbatul şi-a amenajat un muzeu în clădirea unei foste şcoli.

Deschiderea oficială va fi la sfîrşitul lunii august. Chiar dacă nu e complet amenajată, Galeria Petru Costin are deja uşile deschise şi primeşte vizitatori din toată lumea.

Source: noi.md

Keywords:

moldovenii , colectie , record

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
951 locuitori

Paustova este un sat din cadrul comunei Lipnic, raionul Ocniţa. Satul se află la distanța de 3 km de orașul Ocnița și la 246 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Paustova afost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.