24 september 2020, 12:30 Moldovan reality views 2270
Discriminare la Biblioteca „B.P. Hașdeu”: Apelul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”
24 september 2020, 12:30 Moldovan reality views 2270

Discriminare la Biblioteca „B.P. Hașdeu”: Apelul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”

În aceste zile, la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu" se desfășoară o campanie amplă în rîndul cititorilor, sub denumirea „Fii deștept, ia un card inteligent", avînd drept scop promovarea culturii cititului în rîndul tinerilor.

Mulți tineri, doritori de participa și încercînd să-și perfecteze cardul, în sistemul electronic al bibliotecii, spun că s-au simțit discriminați, atunci cînd la selectarea naționalității, varianta de „moldovean" lipsește, fiind înlocuită cu „român".

Fiind alertat despre acest lucru, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, anunță că a expediat o scrisoare deschisă ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, prin care-i cere respectuos înlăturarea acestei forme de discriminare.

„Asta se întîmplă abuziv, în condițiile în care în țara noastră, conform ultimului recensămînt, sînt 75% de moldoveni și doar 7% de români. În acest context, apare întrebarea rezonabilă, de ce moldovenii nu se pot înregistra în sistem drept MOLDOVENI? Acest fapt reprezintă o ofensă la adresa majorității cititorilor dar și a cetățenilor Moldovei, fiind lipsiți de către administrația bibliotecii de a se înregistra autentic, drept moldoveni.

În contextul celor expuse, în temeiul art. 22 al Legii nr. 190 din 19.07.1994 cu privire la petiționare, solicit respectuos să dispuneți înlăturarea acestei forme de discriminare în Biblioteca Municipală, astfel încît reprezentanții etniei majoritare din țară să se poată autentifica drept moldoveni, iar cei ce au comis intenționat această faptă, să fie sancționați conform rigorilor", se arată în mesajul scrisorii.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XIX
Populația:
1011 locuitori

Huluboaia este un sat şi comună din raionul Cahul. Huluboaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 210 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1011 oameni. Satul Huluboaia a fost înființat în a doua jumătatea a secolului XIX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.