18 september 2020, 16:00 Moldovan reality views 2733
Numărul secțiilor de votare în Rusia, subiect de dispută la CEC
18 september 2020, 16:00 Moldovan reality views 2733

Numărul secțiilor de votare în Rusia, subiect de dispută la CEC

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, a depus o contestație la Curtea de Apel cu privire deschiderea a 38 de secții de votare în Federația Rusia, contestînd totodată deschiderea a nouă secții de votare într-o singură clădire - la sediul Ambasadei R.Moldova la Moscova.

Chirtoacă argumentează în contestația sa că numărul secțiilor a fost stabilit de CEC în baza unor cererilor false de înregistrare în Rusia. În acest sens, el cere să fie examinată corectitudinea acestor date și revăzută decizia privind numărul secțiilor de votare.

Comentînd solicitarea liberalului, liderul Mișcării de Tineret "Urmașii lui Ștefan", Dumitru Roibu, a menționat că această acțiune nu reprezintă nimic altceva decît "o disperare a unioniștilor minoritari ce se tem de viziunile cetățenilor moldoveni, care vor vota în majoritate covîrșitoare pentru Igor Dodon".

În opinia lui Roibu, liberalii au demonstrat încă pe vremea cînd erau la guvernare că nu de viziuni democratice se ghidează, și nici de grija față de cetațeni, dar de interesul politic de a nu admite cetățenii moldoveni din Federația Rusă la vot.

”Este o încercare a unui concurent electoral de a se manfista în contextul în care are un randament slab în rîndul alegătorilor. Scopul lui este de a ieși în evidență, de a găsi orice posibilitate mediatică. În Rusia există mai multe de jumătate de milion de moldoveni, ia numarul de 38 de secții este unul relativ în comparație cu alte perioade, cînd erau deschise cîte 4,5 sau 9 secții de votare. Înțeleg nedumereirea sau indignarea blocului electoral respectiv, doar ca urmare a unei politici de neadmitere a moldovenilor din Federația Rusă la alegeri, unde opțiunile de vot sînt mai mult sau mai puțin clare. Era o politică practicată intens cînd erau la guvernare, de a nu-i admite la vot”, a explicat Roibu.

Activistul civic mai spune că abordarea guvernării actuale față de diasporă s-a schimbat, acum fiind promovată o politică echilibrată în raport cu toți moldovenii stabiliți peste hotare.

„Guvernarea încearcă să creeze condiții ca cetățenii din diasporă sa-și exprime optiunea de vot indiferent unde s-ar afla”, conchide Dumitru Roibu.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1547
Populația:
717 locuitori

Hulboaca este un sat din cadrul comunei Ghetlova, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 28 km de oraşul Orhei şi la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 717 oameni. Satul Hulboaca a fost menționat documentar în anul 1547.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.