27 february 2020, 17:30 Moldovan reality views 2654
Pascaru: „De la ura pînă la război este un pas”
27 february 2020, 17:30 Moldovan reality views 2654

Pascaru: „De la ura pînă la război este un pas”

Unii istorici continuă să ne mintă și astăzi, condamnînd combatanții războiului Transnistrean și comparîndu-i drept hitleriști, mercenari sau criminali, aceasta reprezentînd o propagandă ieftină.

Este opinia liderului Mișcării Naționale "Voievod", Nicolae Pascaru, și a fost exprimată după ce profesorul Nicolae Babilunga a publicat un articol în care „incită spiritele".

„Dacă citești articolul foarte atent ai impresia că Babilunga ori este plătit de aceeași Maia Sandu sau pur și simplu fostul profesor ar trebui să se pensioneze de urgență și izolat de lume. Grupul de foști combatanți care au luptat pentru integritatea țării și apară interesele Maiei Sandu nu este reprezentativ tuturor celor care au luptat în conflictul Transnistrean. Da, nu este exclus că unii au avut un comportament criminal și instigator, dar nu toate lumea. Da, au fost grupuri de soldați pregătiți de structuri externe care au comis crime grave în timpul operațiunilor, au împușcat oameni nevinovați, au violat, și-au bătut Joc de soldați", a comentat Pascaru.

Acesta mai spune că, în prezent, combatanții Maiei Sandu sînt implicați într-un joc politic care poate deveni periculos.

„Din moment ce un istoric ii atacă și ii etichetează drept criminali de război pe toți, automat și el devine un «actor» într-un joc murdar. De la ura pînă la război este un pas. Un istoric este obligat să descearnă grîul de nenghina și să nu ațîțe spiritele și mai mult. Cei care dirijează din spate aceste grupuri de combatanți de regulă mobilizează și pseudo atacatori care ar apară chipurile interesele celelaltei tabelere", a adăugat liderului Mișcării Naționale "Voievod".

În final, Nicolae Pascaru și-a pus cîteva întrebări la care speră să găsească răspuns.

„Probabil Babilunga a uitat cum se scanda «Unirea», cînd defapt nici 7 % nu își dorea acest lucru, iar «uneltele» propagandei ne citeau poezii, versuri, cîntece «patriotice» ? În Tiraspol lumea era speriată că vin tancurile române în timp ce o țară întreagă era simplu spectator a unei drame pe care nu și-a dorit-o. Chiar nu ați înțeles nici pînă astăzi dle Babilunga că Smirnov sprijinit oficial de Ucraina, susținut și de politicieni de la Moscova care urmăreau doar interes financiar în stîngă Nistrului au împărțit această țară? Oare nu este clar că pînă și Elțîn era dus în eroare despre ceea ce se întîmplă cu adevărat în Republica Moldova ? Chiar nu vreți să înțelegeți că totul a fost bine regizat de acești oameni cu implicarea istoricienilor și altor figuranți ? Încetați să-i catalogați și numai incitați spiritele", a conchis Pascaru.

Source: noi.md

Keywords:

Nicolae Pascaru , război

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1559
Populația:
2375 locuitori

Visoca este un sat şi comună din raionul Soroca. Visoca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 196 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2375 de oameni. Satul Visoca fost menționat documentar în anul 1559.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.