13 june 2012, 17:54 Moldovan reality views 4388
13 june 2012, 17:54 Moldovan reality views 4388

Imagini ale deportărilor, expuse la Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie

Un vernisaj memorabil cu genericul „Moldova sovietică: între mituri şi gulag", dedicat victimelor deportărilor staliniste, a fost inaugurat la Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie.

Expoziţia a adunat peste 620 de fotografii, documente, scrisori din Siberia, afişe de epocă, lozinci şi foi volante antisovietice, obiecte personale ale foştilor deportaţi şi deţinuţi politici. Aproape toate ascund o amintire chinuitoare. „Am trecut prin foamete, înjosiri, frig. Trăiam într-o baracă din stuf, unde mergeau şoarecii peste noi. Eram persecutaţi, nu ne dădeau voie să ne ducem să luăm apă curată din fîntînă. Luam apă din rîpă, unde kazahii îşi spălau rufele”, a relatat preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici, Valentina Sturza.

Decizia de a înfiinţa o expoziţie dedicată exclusiv victimelor represiunilor politice a fost luată în anul 2010. „Această expoziţie constituie un omagiu adus tuturor victimelor regimului comunist totalitar. Multe dintre materiale au fost adunate preţ de două decenii sau au fost transmise de Arhiva SIS, altele au fost aduse chiar de deportaţi sau de rudele acestora. Fotografiile au fost restaurate şi scanate", a menţionat vicedirectorul muzeului, Elena Postică.

Tot astăzi, sute de oameni au depus flori şi lumînări la piatra comemorativă din scuarul Gării Feroviare. La mitingul de comemorare a participat prim-ministrul Vlad Filat.

Operaţiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941.

În Moldova au mai rămas în viaţă aproximativ 8000 de victime ale deportărilor. Acestea, cu prilejul comemorării acestei date triste, vor primi indemnizaţii unice în valoare de 500 de lei. Potrivit datelor oficiale, 100 de mii de moldoveni au fost duşi forţat în Siberia în timpul celor două valuri de deportări. Datele neoficiale spun că ar fi vorba de sute de mii de oameni.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.