|
Cu ce scop a vizitat Erdogan Moldova?
Experții, care analizează vizita președintelui turc Recep Tayyip Erdogan ajung la concluzia că atenția lui sporită pentru țara noastră se explică prin interesele geopolitice.
Actor important în regiunea Mării Negre, statul turc vrea să-și consolideze influența și vede în Moldova unul dintre partenerii săi strategici. În context, se mai vorbește și despre evenimentul simbolic pentru istoria Moldove – distanțarea de parteneriatul cu țările occidentale și începutul "epocii neeuropene".
Președinția își deschide ușile
Recep Tayyip Erdogan a vizitat Moldova în zilele de 17-18 octombrie la invitația președintelui Igor Dodon. Dînsul a avut, de asemenea, întrevederi cu premierul Pavel Filip și liderul PDM, coordonatorul coaliției de guvernare Vladimir Plahotniuc.
Aceasta nu a fost prima întrevedere a președintelui turc cu înalți reprezentanți ai clasei politice moldovenești, cu șeful statului nostru, şi cu liderul PDM Erdogan s-a întîlnit deja la Ankara, cu Igor Dodon - în luna mai, anul trecut, iar cu Vlad Plahotniuc, în septembrie 2017.
În cea de-a doua zi a vizitei oficiale, președinții celor două țări au plecat în Găgăuzia, unde Turcia implementează un șir de proiecte sociale și economice. La Comrat a avut loc întrevederea cu bașcanul autonomiei Irina Vlah.
Însă pentru început delegația lui Erdogan a vizitat clădirea renovată a Administrației președintelui, inaugurarea căreia a coincis cu vizita înaltului oaspete. În alocuțiunea sa președintele turc și-a exprimat nedumerirea privind acel fapt că susținerea acordată de Ankara la reconstrucția Președinției a avut comentarii negative în Moldova. Potrivit Dlui, gestul simbolizează prietenia dintre Turcia și Moldova. Recep Erdogan i-a chemat pe cei care demonstrează o reacție negativă să se comporte așa cum le stă bine unor prieteni.
Amintim că clădirea Președinției a avut de suferit în timpul protestelor în masă din aprilie 2009, după care din cauza penuriei de bani în buget s-a transformat într-un șantier îngrădit. Din spusele președintelui Dodon, în timp ce erau căutate surse de finanțare au parvenit mai multe variante de reconstrucție a clădirii, inclusiv din Rusia, Azerbaidjan și Qatar, însă optimă s-a dovedit a fi oferta autorităților turce, în favoarea cărora a fost făcută alegerea. În februarie, anul curent, compania de construcții din Ankara a început lucrările de restaurare a importantului edificiu. Inaugurarea lui a fost preconizată pentru 27 august, 2018, de Ziua Independenței, însă ulterior ceremonia a fost amînată pentru luna octombrie.
Pe parcursul acestei perioade au răsunat destule critici, inclusiv ale politicienilor, care au participat activ la evenimentele din anul 2009, fiind astfel, volens-nolens, părtași ai distrugerii Președinției. Mulți comentatori se alarmau pentru faptul că mai devreme ori mai tîrziu "pentru oficiul luxos al președintelui" va trebui să plătim, ceea ce s-ar putea să nu fie în interesele țării. Iar Igor Dodon sublinia mereu că finanțarea lucrărilor de către Turcia nu are nimic comun cu careva cedări sau obligațiuni ale autorităților moldovenești.
La 17 octombrie în fața Președinției a avut loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative de inaugurare a edificiului. În curte, președinții Moldovei și Turciei au plantat și doi arbori. După filmările de protocol și negocierile bilaterale șefii de stat și-au pus semnăturile sub Declarația de creare a Consiliului colaborării strategice la nivel înalt între RM și Turcia. Igor Dodon i-a conferit lui Erdogan Ordinul Republicii. Ulterior, în cadrul întrevederii cu premierul Pavel Filip, au fost semnate cinci acorduri privind colaborarea bilaterală în mai multe sfere, inclusiv cea militară.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
Source:
- В какие сроки в Румынии надеются присоединиться к Шенгену
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1748
- Populația:
- 6242 locuitori
Grătiești este un sat şi comună în componenţa municipiului Chișinău. Are o suprafaţă de circa 1.62 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.65 km. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Grătiești și Hulboaca. Satul Grătieşti este situat în centrul Moldovei, la o distanță de 8 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Grătieşti constituie 6242 de oameni. Satul Grătieşti este atestată documentar pentru prima dată la 1748, cu numele de Hulboaca Nouă.
Comments
(0)