25 july 2018, 17:00 Moldovan reality views 9795
Cît trebuie să primească un tînăr moldovean ca să nu emigreze
25 july 2018, 17:00 Moldovan reality views 9795

Cît trebuie să primească un tînăr moldovean ca să nu emigreze

IDIS Viitorul împreună cu CBX-AXA pentru a doua oară măsoară intenția de migrație peste hotare a moldovenilor în cadrul cercetării People Watch. 

În acest scop autorii și-au propus să afle care ar fi salariul decent ce ar determina un cetățean să rămînă în țară și să muncească.

În 2018 salariul mediu acceptat este de 12 600 lei cu 2 700 lei mai mult față de anul trecut cînd salariul mediu acceptat pentru a rămîne în țară era de 9 900 lei. Creșterea așteptărilor salariale este de 27%, cea ce este  mai mult decît creșterea nominală a salariului în Moldova. Majorarea decalajul între salariul acceptat de a rămîne în Republica Moldova și salariul real plătit aici ne face să concluzionăm că intenția de migrație pentru a soluționa problemele financiare ale familiei rămîne o preferință pentru cetățeni.

Dacă analizăm pe structura de remunerare observăm o scădere semnificativă a celor care sînt de acord cu o remunerare de pînă în 10 mii de lei și o creștere pronunțată a celor care consideră că salariul decent trebuie să fie de 15 mii de lei și mai mult.

Cercetarea lansată de IDIS Viitorul „People Watch” măsoară teme de interes public sporit. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 042 persoane în perioada 29 iunie – 9 iulie curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%.

Source: noi.md

Keywords:

bani , tineret , migratie , studiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1766 locuitori

Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.