13 july 2018, 11:20 Moldovan reality views 7118
Tiraspolul reacționează la cererea NATO și OSCE privind retragerea armatei
13 july 2018, 11:20 Moldovan reality views 7118

Tiraspolul reacționează la cererea NATO și OSCE privind retragerea armatei

Declaraţiile adoptate în această săptămînă de către Adunarea Parlamentară a OSCE şi NATO în opinia Tiraspolului, conţin "îndemnuri provocătoare referitor la retragerea trupelor ruse din Transnistria şi transformarea operaţiunii de menţinere a păcii într-o oarecare misiune civilă internaţională".

Reprezentanții administrației din stînga Nistrului au atras atenţia la "caracterul evident coordonat al adoptării rezoluţiilor, care conţin poziţii practic identice privind prezenţa rusă de menţinere a păcii în Transnistria".

"În contextul aprofundării de lungă durată a cooperării Moldovei cu acest bloc militar-politic, asemenea precedente ale intervenţiei NATO în procesul de pacificare de pe Nistru pot submina arhitectura de securitate construită de zeci de ani. Iar apelurile din partea statelor participante la OSCE de a distruge actualul format de menţinere a păcii atestă poziţia părtinitoare a acestei organizaţii şi pun la îndoială obiectivitatea abordărilor sale faţă de situaţia din jurul Transnistriei", consideră autorii comentariului.

Ei au subliniat că "iniţiativa R.Moldova privind includerea în textul final al declaraţiei Adunării Parlamentare a OSCE a punctului despre aşa-numita "transformare" a operaţiunii de menţinere a păcii reprezintă un moment al adevărului şi dezvăluie scopurile reale ale Chişinăului, care încearcă să mascheze cursul de dezmembrare a mecanismului de menţinere a păcii prin retorica publică despre retragerea trupelor ruse".

Tiraspolul şi-a reiterat "poziţia principială privind inadmisibilitatea retragerii militarilor ruşi şi dezmembrarea actualului format de menţinere a păcii, care, timp de 26 de ani, şi-a demonstrat eficacitatea".

În acest context, puterea din stînga Nistrului consideră că declaraţiile adoptate sînt "un nou atac de propagandă distructivă, care agravează starea dialogului internaţional în reglementarea relaţiilor între Transnistria şi Moldova".

Source: medianews.md

Keywords:

Tiraspol , NATO , OSCE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.